Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin en önemli bitkisel ürünü olan buğdayda ekim alanlarının, toplam tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alanın yaklaşık yarısını kapladığını söyledi. Türkiye’de 23,81 milyon hektar toplam tarım alanı bulunduğunu, bunun 15,62 milyon hektarının tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alanını oluşturduğunu vurgulayan Bayraktar, bu alanın 7,77 milyon hektarının da buğday ekilen alanlardan meydana geldiğini, buğday alanlarının toplam tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alanın yüzde 49,7’ünü kapladığını belirtti. Bayraktar, “Bundan dolayı buğday ekimi çiftçimizin en fazla dikkat etmesi gereken faaliyetlerin başında gelmektedir.” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, farklı ekolojilere sahip olan Türkiye’de, buğday ekiminin bölgelere göre Eylül’ün ikinci yarısında başlayıp Kasım’ın sonuna kadar devam ettiğini bildirdi. Kuraklığın 2013-2014 üretim sezonunda buğday, arpa başta olmak üzere tahıl üretimini çok olumsuz etkilediğini bildiren Bayraktar, “Kuraklık başta olmak üzere hemen hemen bütün doğal afetlerin yaşanması nedeniyle, Türkiye İstatistik Enstitüsü, 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin, 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiği tahmin ediyor.” bilgisini verdi.

Türkiye’de buğday ekim alanının son yıllarda azalmasına rağmen, 2013 yılında, 2012 yılına göre 243 bin hektar artarak 7 milyon 529 bin 600 hektardan 7 milyon 772 bin 600 hektara çıktığını belirten Bayraktar, 2014 yılı ekilen alan miktarının henüz açıklanmadığını, 2013 yılıyla aynı düzeylerde olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi. Sulama altyapı yatırımları tamamlanmadığı için Türkiye’de teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar alanın 5,73 milyon hektarının sulanabildiğini, 2,77 milyon hektarın ise henüz sulanamadığını vurgulayan Bayraktar, “Sulama altyapı yatırımları hızla tamamlanmalıdır. Sulanabilir bütün alanların sulanmasıyla diğer ürünlerde olduğu gibi buğdayda da önemli üretim artışı olacak, ülkenin büyük bölümünde, kuraklığın ürüne olumsuz yansıması görülmeyecek.” ifadelerini kullandı.