Ukrayna’da hükümetin yolsuzlukla mücadele kapsamında ülkedeki stratejik öneme haiz şirketlerin dışındaki devlet şirketlerini satacağı bildirildi.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenük, Çerkası bölgesine yaptığı çalışma ziyareti sırasında ülkede yakın zamanda devlete ait bütün şirketlerin satışa sunulacağını söyledi.

Devlet şirketlerindeki yolsuzluğu önlemenin tek çaresini özelleştirilme olarak gören Yatsenük, “Hükümetin amacı devlet stratejik objeleri dışında tüm devlet mülkiyetini satmak. Bugün devlet mülkiyetteki şirketlerde yolsuzluk daha önce görülmemiş seviyelere ulaştı. Başbakanlığın kabul salonu önünde milletvekili kalabalığı görürsünüz. Onların reform için geldiklerini düşünürsünüz. Ama onlar kendi adamlarını devlet şirketlerine yerleştirmek için uğraşırlar. Bu yolsuzluk şirketlerini satmaktan başka bir çözüm görmüyorum.” dedi.

17 Temmuz’da devlet mülkiyetinde bulunan ve bu sene içerisinde özelleştirilmesi planlanan şirketlerin listesi oluşturulmuştu. 2014 içinde özelleştirilmesi beklenen 164 şirketin muhammen bedeli ise 15 milyar grivna (1 milyar 150 milyon dolar) olarak belirlendi.

Öte yandan uzmanlar bu özelleştirmelerin sadece belli bir oligarşinin işine yarayacağı görüşünde.