Doğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotifi olan Van'ın Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yapmak isteyen firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Depremden bir yıl sonra yatırım yapmak isteyen 153 firma sayısı şu an itibariyle 200 oldu. Bunda Van'ın 6. Teşvik Bölgesi'nde olmasının büyük bir payı olduğunu söyleyen Van Organize Sanayi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok, "Çözüm süreciyle gelen huzur ortamıyla Van'a yatırım yapmak isteyen firmaların sayısında büyük bir artış oldu." dedi.

Hükümetin 2012'de açıkladığı yeni teşvik sisteminde 6. bölgede yer alan Van’a yurt içi ve yurt dışı firmalardan büyük bir talep var. Teşviklerle beraber çözüm süreciyle birlikte huzur ortamının oluşmasıyla doğuya yatırım yapmak isteyen firmaların sayılarında büyük bir artış oldu. Geçtiğimiz sene nisan ayında Van’a yatırım yapmak isteyen 153 firma sayısı bu yıl 200 oldu. OSB yönetimi bu firmalara yer vermek için çaba sarf ediyor. Şu ana kadar yurt içi ve yurt dışından yatırım için 200 firma başvuruda bulunduğunu belirten OSB Başkanı Necmettin Çok, "Yer tahsisini yapacağımız 4. etap bize yetmiyor. Bunlar arasında seçici olmak zorundayız. Biz bunun için devamında 5. etap çalışmalarına başlayacağız. Onun için hızlı bir çalışma yapıp yeni yatırımları da çözüme kavuşturmak için çalışacağız. 5. etap hepsine yetmese de büyük bir çoğunluğuna yer verilebilir." şeklinde konuştu.

Bu kadar büyük bir talebin olmasında çözüm süreciyle gelen huzurun büyük payının olduğunu aktaran Çok, "Bu kadar büyük bir talebin olması yüzde 90 çözüm sürecinden kaynaklanıyor. Eskiden diğer illere gittiğimizde Van'a yatırımcı getirmek için o kadar uğraşmamıza rağmen ikna edemiyorduk. ‘Can güvenliğimiz, mal güvencemiz yok’ deyip çekiniyorlardı. Bu süreç eğer iyi şekilde sonuçlanırsa bu sayı 200 değil, 600 firmaya çıkar. Bunların hepsi sürece bağlı. Huzur olan yerde yatırım olur. Huzur olmazsa yatırım da olmaz sanayi de olmaz." ifadelerini kullandı.