Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Türkiye'nin güneyinde yaşanan olayların ticaretlerini etkilediğini belirterek, "En çok kamyon sattığımız Gaziantep, Adana, Hatay satışlarımız neredeyse sıfıra indi." dedi.

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde kurulu bulunan Ford Otosan Yeniköy Fabrikası gezdirilen gazetecilere açıklamalar yapan Yenigün, bir soru üzerine Türkiye'nin güneyinde yaşanan olayların ihracatlarına etkilerini değerlendirdi.

Yenigün, ihracatlarının yüzde 83'e varan kısmının Avrupa'ya olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti: "Dolayısıyla şu anda güneydoğumuzda yaşanan komşu ülkelerde yaşanan problemler çok şükür o tarafı etkilemiyor. Aynı zamanda Türkiye'den o tarafa yaptığımız araç ihracatları var özellikle kamyondan bahsediyorum. Sayıca Kocaeli fabrikası ürünleri olarak transit ve kuryenin çok az altında olduğu için adet olarak çok etkilemiyor ama sonuçta ihracatımızı etkiliyor. Güneydoğuda olan olaylar nedeniyle, güney ülkelerinde olanlardan dolayı Türkiye'nin güneydoğusuyla alakalı ticari sıkıntılar var. Yani bizim en çok kamyon sattığımız Van, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Hatay bu illerde kamyon satışları çok ciddi miktarda etkilendi. Çünkü eskiden açık olan Suriye, Irak kapılarını düşünün oralardan ciddi ihracat vardı. Gaziantep, Adana ve Hatay merkezli diyeyim, o ihracatlar bu olayların ilk başladığı anlarda biraz yavaşladı ama şu aralar neredeyse sıfıra indi. Dolayısıyla hem ihracat hem dış piyasa olarak etkileniyor. Gelecekle ilgiliyse benim çok kötü senaryolar olacağını zannetmiyorum yani gerek şu ana kadar Türkiye'nin sergilediği tutum gerekse bundan önceki olaylarla kıyasladığımız zaman şu andaki öngörülerimiz oradaki olaylardan mümkün olduğu kadar Türkiye'nin az etkileneceği şekilde gelişiyor öyle olması gerektiğine de inanıyorum. Aksi takdire başka şeyler konuşuyor olacağız. Onu kimse istemez. Bu olaylara olumlu şekilde bakmak gerekiyor. Orada ciddi problem var. O problemlerin tamamının sonuçlanması gerekiyor. 2023 hedeflerinin önemli merkezlerinden bir tanesi komşularımızla ticaret o taraf kesilmiş durumda. Bir günde değil ama o tarafın da normale döneceği inanıyorum. Hayat böyle gitmez."