Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolü ile ilgili olarak, “Türkiye’nin Bağdat ile anlaşmaları, Erbil ile sözleşmeleri var. Kamu şirketi ya da özel şirket Erbil ile sözleşme yaptı. O petrol, o gaz Irak’ın, Türkiye’nin değil. Orada kendi içlerinde anayasal haklar çerçevesinde paylaşımın sistematize edilmesine dair sıkıntılar vardı, Türkiye bunu kurdu. Çünkü Türkiye Irak’ın gelirlerinin arttığı oranda normalleşeceğini biliyor.” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum-WEF) 2014 kapsamında ‘Bölgesel Enerji Dinamiklerinin Anlaşılması’ konulu panele katılan Yıldız, Irak petrolü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldız, “Zaman zaman bize ‘niye Irak ile ilgileniyorsunuz, onların içişlerine mi karışıyorsunuz’ soruları geliyor. Hayır, içişlerine karışmıyoruz; ama bir komşunuzun, kardeşinizin istikrarsızlığı kadar istikrarı da sizi ilgilendirir. Suriye, Irak ve İran’ın istikrarlı olması bölgenin ve Türkiye’nin işini kolaylaştıracaktır. Bakü’de 10 gün evvel bir temel atıldı. Bu temelin belli ayakları var; Hazar’da üretim, Azerbaycan’da iletim, Gürcistan’da iletim, Türkiye’de TANAP ile iletim, Yunanistan ve İtalya’dan İsviçre’ye gidecek TAP ile üretim gibi. Bu zincirin toplamı 45 milyar dolar. Bu ülkelerde siyasi istikrar projeyi yakinen ilgilendiriyor. Hükümetlerin projeler ile alakalı tüm yapıları kendi içine anlatmaları gerekiyor. Bu ülkeler bunu yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına değinen Yıldız, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin bir enerji üssü olmaması için bir neden yok. Türkiye istikrarlı siyaseti ile bunu yapabilir. Kuzey Irak’ta siyasi istikrarsızlıklar giderilip Irak’ın tamamının normalleşmesi ile hedefler yakalanacak. Kerkük-Yumurtalık boru hattının günlük 1,5 milyon varil kapasitesi var. Bu esasında ambiyans olarak Bakü-Tiflis-Ceyhan hattından daha güçlü bir kapasite. 50 milyon ton ile Bakü- Tiflis-Ceyhan, 70 milyon ton ile Kerkük-Yumurtalık çalışıyor. Irak’ta üretildiği miktarda iletim yapıyoruz. Irak’ta daha çok üretilmesi, bizim daha çok iletmemiz gerekiyor. Ceyhan’dan dünya pazarlarına daha çok pazarlamamız gerek. Bunlar Türkiye’nin siyasi istikrarı ile orantılı konulardır. Türkiye siyasi istikrarını koruyarak bölge istikrarına olumlu katkılar koyacaktır.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, panelde Ukrayna bunalımının ardından Türkiye’nin enerjide daha önemli rol oynayacağını anlattı ve “Siyasi istikrarsızlıklar tehdittir ama bunu ülkeler fırsata çevirmeden olumlu katkı koymalıdır. Enerji ile ilgili ham petrol ve gazın dünyada bir savaş nedeni olduğu ile ilgili kanaatler ağırlaştı. Türkiye enerji ile ilgili tüm kalemlerini barış nedeni olarak kullanacaktır."