Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 11 Haziran’dan itibaren Irak’ta yaşanılan süreçte ihracatın olumsuz etkilendiğini ancak son dönemde bir toparlanmanın başladığını söyledi. Zeybekci, "Aylar itibari ile söylüyorum; yüzde 35’ler, hatta yüzde 46’lara varan eksiler yaşadık ama en son bu azalma hızı yavaşladı, toparlıyor ve yüzde 20’ler seviyesine geldi. Ama bunun içinde Suriye’ye yaptığımız ihracatın yüzde 100’ün üzerinde artması da anlamlı. Oradan Suriye üzerinden de Irak’a giren bir şey var tam olarak onu ölçümleyemiyoruz. Ama bunun içinde de o kısımda var. Irak’ta asıl kronik olarak bizi etkileyen bölgelerdeki problemler rahatladı. Geçişlerle ilgili bir rahatlama yaşıyoruz." dedi.

Bakan Zeybekci, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu’nu bakanlık binasında kabul etti. Kabul sonrasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Zeybekci, "Irak’ta, IŞİD’e karşı olası bir operasyondan Türkiye ekonomisi nasıl etkilenir, Bununla ilgili öngörünüz nedir?’’ sorusuna şöyle cevap verdi:

"11 Haziran’dan itibaren Irak’ta yaşadığımız süreçte ihracatımız olumsuz yönde etkilendi. Aylar itibari ile söylüyorum; yüzde 35’ler hatta yüzde 46’lara varan eksiler yaşadık ama en son bu azalma hızı yavaşladı, toparlıyor ve yüzde 20’ler seviyesine geldi. Ama bunun içinde Suriye’ye yaptığımız ihracatın yüzde 100’ün üzerinde artması da anlamlı. Oradan Suriye üzerinden de Irak’a giren bir şey var tam olarak onu ölçümleyemiyoruz. Ama bunun içinde de o kısımda var. Irak’ta asıl kronik olarak bizi etkileyen bölgelerdeki problemler rahatladı. Geçişlerle ilgili bir rahatlama yaşıyoruz. Şu anda bizim Irak’a ihracatımızın yüzde 70’i Bağdat, Basra gibi güneye giden ürünlerden oluşuyor, yüzde 30’u kuzey bölgesine giden ürünlerdi. Güneydeki bu sıkışmadan dolayı kuzey bölgesinde zaten bir problem yaşanmadı. Şu anda taşımadaki problemeler büyük ölçüde rahatlıyor. IŞİD terör örgütünün o bölgede yarattığı olumsuz blokaj şu anda orada rahatladı. Bu ay sonunda çok farklı bir rakamla da Irak’ta toparladığımızı ve ondan sonra ekim, kasım, aralık gibi Irak’ta eski performansı yakalamasak bile, kaybettiğimizin büyük bir kısmını belki alabileceğimize inanıyorum."

Zeybekci, DEİK ile ilgili yönetmeliğin sorulması üzerine de "Bu akşam İnşallah çıkıyor, yani şu anda yayınlanmak üzere gönderdik." cevabını verdi.

AYAKKABI İTHALATINDA YÜZDE 40 AZALMA BEKLİYORUZ

Ekonomi Bakanı, "Ayakkabı sektöründe sanayicilerinde talebi üzerine ithalatı azaltıcı yönde tedbirin hayata geçtiğini söylemiştiniz, sektöre yönelik biraz detay bilgi verebilir misiniz?" sorusu üzerine, "Buradaki uygulamamız; ayakkabıda minimum 3 dolardan 5 dolara çıktık. Ama ortalama olarak minimum fiyat üzerinde kalan kısımlarla baktığımız zaman ortalamasını alırsak yüzde 30’un üzerinde bir artı getirir. Bunu tedbirlerle de orta vadede ayakkabı ithalatında yüzde 40 civarında bir azalma bekliyoruz." açıklamasını yaptı.