Ülkemizde, kamu kurumları arasındaki iletişim, etkileşim ve işbirliği süreçlerini geliştirmek; sosyal sorunların bilimsel perspektif ile ele alınması; ortak paydamız olan Türk toplumuna hizmet etmek amacıyla Atatürk Üniversitesi, Erzurum’un tüm ilçelerini ziyaret etti.
Sosyal sorunların bilimsel perspektif ile ele alınması; ortak paydamız olan Türk toplumuna hizmet etmek itibariyle elzemdir
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Atatürk Üniversitesi’nin bilimsel bir eğitim kurumu olarak, güçlü öğretim kadrosuyla, bilinçli, enerjik ve donanımlı öğrencileriyle birlikte çevre ilçelerinin toplumsal kalkınmasına katkı sağlamayı bir kamusal duyarlılık ve görev kabul ettiğini belirterek, “Ülkemizde kamu kurumları arasındaki iletişim, etkileşim ve işbirliği süreçlerini geliştirmek; sosyal sorunların bilimsel perspektif ile ele alınması; ortak paydamız olan Türk toplumuna hizmet etmek itibariyle elzemdir” dedi.
Ayrıca Rektör Çomaklı, toplumsal kalkınmanın ancak bilimin referansı ve kamu kurumlarının pratik alana olan hâkimiyetinin bir araya getirilmesi ile mümkün olacağını ifade ederek, “Amacımız, üniversitemiz ile Erzurum’da bulunan kamu, özel, yerel ve sivil toplum örgütleri ile kurumsal işbirliği sürecini geliştirmektir. Türkiye’de üniversitelerin bilimsel gelişiminin ancak, teorik ve pratik sorun alanının bir araya gelmesi ile mümkün olacağını düşünüyoruz.
Üniversitemizin girişimci ve yenilikçi özelliklerinin, Erzurum ilimiz, bölgemiz ve giderek ülkemiz için yayılan etkisinin verimli sonuçlara dönüşmesi için çaba gösteriyoruz. 60 yıldır pek çok alanda ilimize, bölgemize ve ülkemize hizmet eden üniversitemizin, kurumsal paydaşlarımız ile bir araya getirmeyi amaçladık. Pek çok alanda güçlü olan üniversitemiz sosyal sorunlar alanında da varlık göstermektedir. Pratik alana vakıf kamu yöneticilerimizin ilçelerine dair tespitleri, üniversitemiz için sosyal sorunların tespiti ve çözümü çerçevesinde katkı sağlayacağı bilimsel araştırma ve sosyal sorumluluk projelerinin belirlenmesi konusunda ufuk açıcı olmuştur.
Üniversitemizin bilimsel birikimi, öğrencilerimizin enerjisi, genç akademisyenlerimizin yüksek motivasyonu ile Erzurum ilimize hizmet etmek, gerek ülkemizin toplumsal kalkınmasına gerek öğrencilerimizin özgüveninin ve sosyal sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, en nihayetinde Türk sivil toplumunun gelişmesi için önemlidir” şeklinde konuştu.
Üniversitelerin, eğitim, araştırma ve toplumsal etki olarak üç temel işlevi olduğunun altını çizen Çomaklı, bu noktada eğitim ve araştırmanın toplumla bütünleştirilmesi gerektiğini ayrıca üretilen bilginin toplumsal ekonomik ve sosyal değere dönüştürülmesinin şart olduğunu söyledi.
Toplumun temel sorunları üzerine, küresel meseleler üzerine vakit ayıran, bunları çözmeye çalışan üniversiteleri 3. Nesil Üniversite olarak adlandıran Rektör Çomaklı, bu projenin bu yönde atılmış bir adım olduğunu da belirtti.
Rektör Danışmanı Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Yıldız Akpolat ise, Atatürk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın yenilikçi, girişimci, verim ve sonuç esaslı üniversite ve yönetim anlayışının bir göstergesi olarak ilçe ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirterek, ziyaretlerde özellikle sosyal sorunlar üzerinde durulduğunu ve bu girişimin kurumsal olarak üniversitenin, teorik, bilimsel ve metodik bilgi birikimi ile Erzurum’un sosyal sorunlarına birlikte çözüm üretme amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.