AK Parti Erzurum Milletvekili, AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkan Yardımcısı İbrahim Aydemir, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesini amaç edinmiş olan AK Hareket, otizmli kardeşlerimiz özelinde başlattığı farkındalık açılımını sürdürmek kararlılığındadır. ‘ dedi.
Aydemir, TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek, çağın illeti durumundaki Otizm hastalığına, hasta yakınlarının içinde bulundukları olumsuz hale dikkat çekti.
AYDEMİR TBMM’DE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Otizm’in , yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluk olduğunu belirten Milletvekili Aydemir, ‘Türkiye’de faaliyet gösteren Otizm Federasyonları ve Vakıfların araştırmalarına göre ülkemizde doğan her 68 çocuktan biri bu nöro-gelişimsel bozuklukla yaşamının ilk yıllarında tanışmak zorunda. Kesin olmamakla birlikte bir milyon 142 bin otizmli birey olduğu düşünülmektedir.Bu sayı ülkemiz nüfusu toplamında yüzde 1.46’lık bir oran oluşturuyor. Biz, AK Parti insan Hakları Başkanlığı olarak, bizim ayrılmaz parçamız ve gerçeğimiz olan, bu kardeşlerimizin sorunlarına her zaman olduğu gibi sahip çıkarak, bir kez daha bir farkındalık ekseninde toplumsal duyarlılık çağrımızı yinelemek istiyoruz. Bizim olan ve bizden olan bu kardeşlerimiz için yaptıklarımızı sorgulamak, yapacaklarımızı da ilmin ışığında, insanlığın gerekleri içinde planlamak durumundayız.Davasının özünü ’önce insan’ temasının oluşturduğu AK Dava, yaratılanı yaratandan ötürü sevenlerin davası bu durumu bir gereklilik olarak görür.‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesini amaç edinmiş olan AK Hareket bu çerçevede, otizmli kardeşlerimiz özelinde başlattığı farkındalık açılımını sürdürmek kararlılığındadır. Bunu bir kez daha tekrarda fayda mülahaza ediyoruz. ‘ dedi.
‘EN GERÇEKÇİ YAKLAŞIMI AK HÜKÜMETLER GÖSTERDİ’
Türkiye’de Cumhuriyet Tarihi içinde engellilere en gerçekçi ve en rasyonel yaklaşımın AK Parti hükümetlerince gösterildiğini vurgulayan Aydemir, ‘ Türkiye’de, cumhuriyet tarihimiz içinde bir ilki hayata geçirerek, 2005 yılında Engelliler Yasasını çıkaran AK Parti, yine ilk kez bin 500 maddelik bir engelliler hukuku oluşturulmuş, bu alanda bir milat kabul edilen reform gerçekleştirmiştir.
2005 yılında 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununa eklenen ek 7’nci madde ile ilk defa bakıma muhtaç tüm engelliler bakım hizmeti kapsamına alınmış, engellilere evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ücretlerinin ödenmesi sağlanmıştır. 6518 sayılı Kanunla birden fazla bakıma muhtaç engellinin bulunduğu hanelerde gelir kriterinin hesaplanmasında, hanede bulunan birinciden sonraki her bakıma muhtaç engellinin iki kişi olarak dikkate alınması sağlanmıştır.
65 yaşın üstündekilere ve çalışamayacak durumda olan ya da iş bulamayan engellilere bağlanan 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklar sürekli artırılmış, Engelliler Kanunu’nda yapılan değişiklikle 2022 sayılı Kanun çerçevesinde bağlanan aylıkların kapsamı, her ikisi de engelli olan karı kocanın her birine ve 18 yaşın altındaki engellilerin ailelerine de bağlanacak şekilde genişletilmiştir.
Türkiye’de hayatın her alanında, çağdaş ve rasyonel kararlı ve ciddi ilk adımları atan, insana saygı odağında yatırımları hayata geçiren AK Dava, engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözümü noktasında da ilkleri gerçekleştirmiş, Eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler başta olarak, her alanda bu kardeşlerimize yönelik tarihi bir açılım kaydedilmiştir. ‘ diye konuştu.
‘BİZİM İÇİN ÖNCE İNSAN VARDIR’
‘Bizim için insanlar engelli ve engelsiz olarak tefrik edilemez. Bizim için her haliyle insan vardır. Yaratılmışların en şereflisi olan insan vardır. ‘ diyen Milletvekili aydemir şunları kaydetti:
‘2002 öncesine kadar, her türlü sahada ötekileştirilen, yalnızlaştırılan ve dışlanan engelli kardeşlerimiz, 15 yıllık süreçte kaydedilen çalışmalar, yasal düzenlemeler, onların hayatını kolaylaştıran yatırımlarla toplumumuzun önemli bir değerleri olarak kabul görmüş ve bu noktada engellisi engelsizi ile toplumsal bütünleşme sağlanmıştır. Biz, engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözümü noktasında her türlü platformda varız, var olmayı da sürdüreceğiz.Biz, Bu kardeşlerimizi temsil eden her türlü vakıf, dernek ve federasyonları desteklemeyi, onların sesi, çözüm odaklı her türlü yaklaşımın parçası olmayı şerefli bir görev olarak kabul ediyoruz. ‘
HAK TESLİMİ
AK Parti Hükümetlerinin engelli refahının artırılması yolunda ciddi bir çaba sarf ettiğine kayıt düşen
Milletvekili Aydemir,’ Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlıklarımız başta olarak, hükümetimizin engelliler konusundaki özel çaba, çalışma, yatırımlar kaydettiğini; engelli kardeşlerimizin refahı, toplumsal düzen ve sosyo ekonomik hayata katkılarının artırılması, bir değer olarak benimsenmeleri odağında küresel boyutta örneği az gösterilecek tasarruflarda bulunduğunu hatırlatmak isterim. Bu bir hak teslimi olacaktır.Bu konuda ilk yasayı çıkaran, özel bir hukuk oluşturan davamızın öngörüleri içinde, özellikle eğitim alanında da ilklerin hayata geçirildiğini, Otistik kardeşlerimiz özelinde,Sosyal ve eğitsel işlevlerin otistik çocuklar için görselleştirilmesi gibi Eğitimde yardımcı teknolojilerin kullanımı, zihinsel engelli ve otistik çocukların ebeveynlerine yönelik grup danışmanlığı hizmetlerinin verildiğini belirtmek istiyorum.Otizm konusunda verilen bir diğer hizmet de erken tanıya yöneliktir. Sağlık Bakanlığımız bu konuda reform düzeyinde adımlar atmış, erken tanı ile bu kardeşlerimizin doğumundan itibaren özel ilgi ve destek görmelerinin önü açılmıştır.Bizim bu hizmetlerde önceliğimiz, bu kardeşlerimize yönelik toplumsal dışlanmayı tarihe gömmektir.
Ötekileştirmeyi sonlandırmak, onların bizim temel değer ve parçamız olduğunu vurgulamaktır.
Biz, tüm bu yapılanlar tarihimizde ilk olsa da, bunlarla yetinmeyi asla düşünmüyoruz.
Her alanda olduğu gibi, bu kardeşlerimize hizmet noktasında da ‘Durmak yok, yola devam diyoruz’’ ifadelerine yer verdi.
‘AK PARTİ EZBERLERİ BOZDU’
‘Yaşama hakkı, Eğitim ve diğer devlet hizmetlerinden herkes ve herkesimin eşit yararlanması anayasamızın gereğidir.’ Diyen Milletvekili Aydemir şunları söyledi: ‘Bu noktada ötekileştirme, dışlanma ve hak kaybı olamaz.Bizim hassasiyetimiz budur.Ne ki uygulamalarda, lokal bazlı sorunlar elbette yaşanmaktadır.Ancak, unutulmamalıdır ki, mensubu olduğumuz dava, toplumun engellilere yaklaşımı, devletin engellilere hizmeti odağında gerçekleştirdiği yaptırım ve yatırımlarla bir ezberi bozmuş ve sosyal devleti tesis etmiştir.Otizm sorunu yaşayan kardeşlerimizin, kaynaştırma ve bütünleştirmeyi amaçlayan eğitimden yararlanma sürecinde meydana gelen problemlerin giderilmesi noktasında kararlıyız. Bu sorunu yaşayan kardeşlerimizin, diğer akranları ile aynı kalite ve düzeyde eğitim alması ile ilgili çalışmalarımız artarak devam ettirilecek, kaynaştırma öğrencileri ve onların velilerinin beklentileri mutlaka cevap bulacaktır. Kendi ayakları üzerinde, Bağımsız yaşama imkanlarının sunulması amaç ve sürecinden asla taviz verilmeyecektir.Otizm sorunu yaşayan kardeşlerimizin ebeveynleri bu konuda müsterih olmalıdır. Zira bizim tüm önceliğimiz, küresel akla da ‘insanın eşrefi mahlukat olduğu gerçeğini kaydetmek ve kazımaktır.’ dedi.
AYDEMİR’DEN FARKINDALIK ÇAĞRISI
Basın toplantısının son bölümünde toplumsal duyarlılık çağrısı yapan Milletvekili Aydemir,
‘Biz, bu farkındalık açılımında, toplumumuzun tüm kesimlerine de seslenmek ve otizm sorunu yaşayan kardeşlerimiz ekseninde, inancımız ve yaratılış gerçeğimiz gereği, tüm engelli kardeşlerimizi sahiplenmek çağrısında bulunmak istiyoruz. Onlar bizim kardeşlerimiz..Onlar bizim değerimiz..
Onlarsız ve onları sahiplenmeden insanlığımızı idrak ve ifade edemeyiz.Onlara hizmet vermek, Yalnız bilim adamları, Otizm Federasyon, Vakıf ve Derneklerinin, Hükümetimiz ve ilgili bakanlıkların görevi değil, tüm toplumun vazifesi ve önceliğidir.Diyoruz ki, hepimiz birbirimize öteki gözüyle değil,gönül gözüyle ve kardeşçe bakalım..Diyoruz ki, otizm sorunu yaşayan kardeşlerimiz ve ailelerinin sorunları hepimizin sorunlarıdır.Ve diyoruz ki, biz hükümetimizin hayata geçirdiği reform düzeyindeki hizmetler doğrusu ve doğrultusunda, bu kardeşlerimiz ve ailelerinin hizmetinde, emrindeyiz.
Hepinizi saygıyla selamlıyor, medyamızdan bu farkındalık çağrımıza destek vermesini bekliyoruz.” diye konuştu.