13. Uluslararası Kar Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler İHA Bölge Müdürü Ayhan Türkez ve Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Nevzat Demirkol’un konuşmalarıyla devam etti. “15 Temmuz sürecinde Ajans Haberciliği” konulu panelde deneyimli gazeteciler öğrencilere tecrübelerini anlattı.

Mart ayı İletişim Günleri kapsamında düzenlenen 13’ncü Uluslararası Kar Film Festivali, İHA Bölge Müdürü Ayhan Türkez ve Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Nevzat Demirkol’un öğrencilere tecrübelerini ve darbe sürecini aktarmasıyla devam etti. Konuşmanın başında Temmuz ayında meydana gelen girişimle ilgili kısa bir belgesel izletildi. “15 Temmuz Sürecinde Ajans Haberciliği” konulu panelde sektördeki tecrübeli gazeteciler, İletişim Fakültesi öğrencilerine deneyimlerini ve 15 Temmuz sürecinde gazetecilik mesleğinin getirdiği zorluklardan bahsetti.

Anadolu Ajansı Erzurum Bölge Müdürü Nevzat Demirkol, hazırladıkları kitapçık ile 15 Temmuz gecesi olan biten her şeyi tarihe not düşmek için yaptıklarını dile getirdi. Demirkol, “Ben darbe girişimi olduğu sırada Iğdır’daydım. Haberi aldıktan sonra Erzurum’a geldim. Darbe girişimi başarılı olursa Anadolu Ajansını ele geçirip haber servis etmesinler diye evlerinden çalışmalarını söyledim. Ajansa kilit vurun talimatını verdim. Bir arkadaşımızla irtibat kuramadık. Ulaşamadığımız o arkadaşımız hemen sokağa çıkmış ve Erzurum’daki ilk gösterilerin fotoğrafını çekmiş. Erzurum’da halk hemen toplanmaya başlamış ve o gece 00.26 da muhabirimiz Yunus Okur’un çektiği bu fotoğrafla Erzurum’un tepkisini Türkiye’ye duyurmuş olduk. Erzurum Anadolu Ajansı bölge müdürlüğü olarak bize bağlı 7 tane il bulunuyor. Oradaki tepkileri, haber değeri taşıyan bütün olayları kayıt altına aldık. Zaten kıymetli gazetecilerin en büyük olayı olan biteni aktarmak ve tarihe not düşmektir” ifadelerini kullandı.

“15 Temmuz, ihanetin en zirve noktasıdır”

İhlas Haber Ajansı Erzurum Bölge Müdürü Ayhan Türkez, darbenin engellenmesindeki en önemli payın medya kuruluşları olduğunu belirtti. Türkez, “15 Temmuz Türk tarihinde çok önemli bir dönüm noktasıdır. Yani asırlar boyu konuşulacağını söylesek bile az gelir. Bu millet tarihinde böyle büyük bir ihaneti hiç yaşamamıştır. Tarihinde birçok ihanetler görmüştür, zaferleri vardır ama 15 Temmuzdaki ihanet bu işlerin en zirve noktasıdır. Darbenin engellenmesindeki en önemli payın özel medya kuruluşları olduğunu söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.

“40 dakikada görüntü geçtiler”

15 Temmuz darbe gecesinde medya konusunda bütün olanakların seferberlik edildiğini söyleyen Türkez, “Kalkışma duyulur duyulmaz, İHA muhabirleri İstanbul’un 20’den fazla noktasında konuşlandı ve 40 dakika içinde görüntü geçti. O gece muhabirler sahada canları pahasına çalışırken ajansın iç kısmında bulunan ekipler ise görüntüleri şifresiz olarak abonesi olmayan bütün yayın kuruluşlarına servis etti. 15 Temmuz gecesi İHA, ülke ve dünya kamuoyuna en fazla içerik sağlayan ajans oldu. İHA’nın servis ettiği köprüdeki askerlerin teslim olma görüntüsü ise kalkışmanın bittiğinin adeta ilanıydı.” dedi.

Söyleşinin ardından İletişim Fakültesi Dekanı Naci İspir, Anadolu Ajansı Bölge Müdürü Nevzat Demirkol ve İhlas Haber Ajansı Bölge Müdürü Ayhan Türkez’e kendileri adına dikilmiş olan fidan sertifikasını takdim ettikten sonra 13. Uluslararası Kar Film Festivalinin 2’nci günü sona erdi.