AK Parti insan Hakları Başkan Yardımcısı ve AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Hz. Peygamberin 15 Asır öncesinde tüm insanlığa deklare ettiği Veda Hutbesinin insan Hakları açısından bir ilk ve milat olduğunu kaydederek, ‘Benzeri serdedilmemiş Veda Hutbesi insanlığın hak ve eşitlikte yol haritasıdır.’dedi.
‘VEDA HUTBESİ İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİDİR’
Milletvekili Aydemir, İnsan Hakları açısından Magna Carta da dahil olmak üzere daha sonra kaydedilen tüm gelişmelerin, Veda Hutbesi’ni örnek aldığını, ancak hiçbirinin mana, öz ve yaptırım bakımından Veda Hutbesi kadar cihanşumul ve onun vurguları kadar gerçekçi olmadığını belirtti.
‘VEDA HUTBESİ EBEDİ YOL HARİTASI’
İnsanlığın bugün de hak ve özgürlükler bakımından ölçü alması gereken tek belge ve kaynağın Veda Hutbesi olduğunu açıklayan Milletvekili Aydemir, ‘Eğer insan Hakları Evrensel Beyannamesi’nden söz edilecekse, bunun tek kaydı, ilki ve ebedisi Veda Hutbesidir’ ifadesini kullandı.
İnsanların yaratılmışların en şereflisi olduğu, bu sebeple insan hakkının aziz ve mukaddes olduğunu ifade eden Milletvekili Aydemir, İslam İnancının bu gerçeği kul hakkı olarak vurguladığını, yeryüzünde huzur, adalet ve barışın ancak bu doğruya bağlı kalınarak sağlanabileceğini ifade etti.
‘BATI, HAK VE HUKUKU VEDA HUTBESİNDEN 15 ASIR SONRA FARKETTİ’
Batının, insan haklarını 1215’te Magna Carta’yla Veda Hutbesi’nden 6 asır sonra fark edebildiğini, Birleşmiş Milletlerin 2’inci Dünya savaşı sonrasında, 10 Aralık 1948’de insan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni kaydettiğini aktaran Milletvekili Aydemir, ‘Bizim medeniyet ve kültürümüz, batının çok değil 70 sene önce benimsediği insan haklarını 15 asırdan bu yana gözetmekte ve hassasiyet sergilemektedir. 600 yıl insanlığa adalet taşıyan muazzez ecdadımız müsteşriklerin bile ittifakla kabul ettiği üzere, yeryüzünde hakkın ve adaletin gözeticisi olmuşlardır. Batı ise bugün bile hız kesmeyen savaşlar, zulümler karşısında, insan Hakları Evrensel Beyannamesine rağmen bir sükut içindedir.’ dedi.
Milletvekili Aydemir, İnsanlığın bizden, bizim medeniyetimizden hak ve özgürlükler babında öğreneceği çok şey var’ kaydını düşerek ruhunu Veda Hutbesinden almayan hiçbir yaklaşım gerçekçi değildir’ vurgusunu yaptı.
İNSAN HAKLARI VE AK YAKLAŞIM
AK Dava çerçevesinde AK Parti Hükümetlerinin İnsan Hak ve özgürlükleri bazında Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdiği, küresel boyutta da mazlumların sesi ve hamisi olduğunu belirten Milletvekili Aydemir, ‘ AK Dava 2002’den bu güne ülkede Kardeşlik Hukukunu esas edinerek, tüm tasarruflarında hak ve eşitliğin öncüsü olmuştur.’ dedi.
AK PARTİ BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ
AK Parti bünyesinde Türkiye’de bir ilkin hayata geçirildiğini, İnsan Hakları Başkanlığı kurularak, bu alanda reform düzeyinde yatırım ve yaptırımlar süreci başlatıldığını hatırlatan Milletvekili Aydemir, ‘Bizim AK Dava mensupları olarak her alanda önceliğimiz, asla vazgeçmeyeceğimiz eksen Kardeşliktir. Biz insan haklarının kardeşlik hukuk olmadan, kardeşlik manasında fedakarlık, feragat ve feda anlayışı sergilenmeden gerçekleşebileceğine inanmayız. AK Parti’nin insan hakları noktasındaki ölçüsü, Yunusçadır. Onun; ‘Yetmiş iki millete bir göz ile bakmayan/Halka müderris ise hakikate âsidir’ vurgusudur. O hakikat, insanların yaratılmışların en şereflisi olduğu hakikatidir.’ ifadesini kullandı.
‘AK VURGU, YUNUSÇA AÇILIMDIR’
Mesajında Yunus Emre’nin ‘Ben gelmedim davi için, benim işim sevi için/Dost’un evi gönüllerdir, gönüller yapmağa geldim.’ dizelerine yer veren Milletvekili Aydemir, ‘AK Dava’nın insan hakları noktasında yegane ölçüsü gönüller yapmak, yıkılmış gönülleri onarmak, kardeşlik hukukunu koruyarak insanlığa adalet dersi vermektir.’ dedi.
‘BİZİM İNSANLIK KAYDIMIZ’
AK Parti’nin, iktidar olduğu günden bu yana, tüm insanlığa hak ve adalet mesajı taşıdığını, insanı yaradanın emaneti olarak gören ve bu yüzden ona özel bir yaklaşım, hakkına özel bir hassasiyet sergileyen bir anlayışı hakim kıldığını söyleyen Milletvekili Aydemir, ‘Yeryüzünde hangi mazlumun gözüne yaş düşse, bizim yüreğimize kan düşer.’ Bizim insan haklarından anladığımız budur.’ ifadelerine yer verdi.