Türkiye genelinde yaklaşık 11 bin öğrencinin 7 bin 905 projeyle katıldığı 11’nci Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasının ödül töreni Eskişehir’de yapıldı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Vali Azmi Çelik, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif. Ergin, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Öğrencilerin bilinçli araştırma yapmalarını teşvik eden Milli Eğitim Bakanlığı’na ve TÜBİTAK’a teşekkür eden Vali Çelik, iki üniversitenin de verdiği desteğin öneminden bahsederek “Biz bu coğrafyayı, bu ülkeyi geçmişimizden emanet olarak aldık. Aldığımız bu emaneti bizden sonra gelecek nesillere çok daha iyi bir şekilde devretmek zorundayız. Bunu için de hepimiz çok çalışmalıyız. Acaba, neden, niçin gibi soruları hep kendimize sormak zorundayız! Sormak zorunda olalım ki, bir şeyler ortaya çıkaralım. Bu yarışmaya katılan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Yarışma neticesinde ödül almak güzel bir olay ama 11 bin öğrencimizin bilim için, ülkem için benim de projem var demesi bizim için daha çok önemli. Ben, bu yarışmaya katılan tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor, hepinizi kutluyorum. İnşallah yarınlarımıza, sizlerin, öğretmenlerinizin ve sizleri yetiştiren ailelelerinizin sayesinde umutla bakacağız” dedi.

“Dünyaya taze bir nefes olacak gençlerimiz” diyerek sözlerine başlayan ESOGÜ Rektörü Gönen ise, programa ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektör Gönen, yeniliğe, yeni fikirlere açık olan Türkiye’nin önünün açık olduğunu ifade ettiği konuşmasında, yerli ve milli buluşların artması için çok çalışmak gerektiğini vurguladı.

Bu yarışmaya katılan öğrencilerin 5-6 yıl sonra akademik hayata atılacaklarını hatırlatan Anadolu Üniversitesi Rektörü Gündoğan da, sosyal bilim projelerini başarılıyla yürüten TÜBİTAK’ın büyük bir misyonu yerine getirdiğini söyledi. Üniversitelerdeki her dalın önemli olduğunu belirten Rektör Gündoğan, temel bilim alanlarına öğrencilerin ilgili olmasını istedi.

Yaklaşık 11 bin ortaokul öğrencinin, 7 bin 905 projeyle katıldığı yarışmayı gelecek açısından önemli olduğunu belirten TÜBİTAK Başkanı Ergin de, “İyi ve güzel bir gelecek oluşturmak için, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı özenle yetiştirmeliyiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 12 dalda dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Çelik, Rektör Gönen, Rektör Gündoğan, TÜBİTAK Başkanı Ergin ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

3 gün süren yarışmada; Biyoloji dalında Niğde Akşemsettin Ortaokulu öğrencisi Efe Gündoğan, Fizik dalında Osmaniye Erdem Ayaz Ortaokulu öğrencisi Burhan Kuşterci, Kimya dalında Özel İzmir Ortaokulu öğrencisi Zehra Eylül Yalçın ve Matematik dalında Giresun Sanat Merkezi öğrencisi Beyza Teke birinci oldu.