Eskişehir Sportif Olta Balıkçılığı ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (ESABDER) tarafından, Eskişehir-Kütahya yolu üzerindeki Musaözü Gölü’nde “Sportif Sazan Balığı Yakalama Yarışması” düzenlendi.

Yarışma en büyük sazan balığını ve en çok havuz balığı yakalama olarak 2 kategoride yapıldı. Sazan Balığı Yakalama Yarışması’nda en büyük balığı 45 santimetre ile Aykut Sevimsoy yakalayarak birinci oldu. Havuz balığı yakalama kategorisinde ise 9 balık ile en çok balığı Hüseyin Akdeniz tuttu. Etkinlik sırasında kötü hava koşulları etkili olurken yarışmacılar pes etmeyerek yarışmayı bitirdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyon Başkanı Serkan İnanç, “Bizim federasyonumuza bağlı resmi 10 tane derneğimiz var. 2 tanede yeni müracaat derneğimiz toplam 12 derneğiz. Bu derneklerimiz kendi bölgelerinde yarışma, etkinlik, festival tarzında faaliyetler yapıyor. Bugünkü yaptığımız faaliyet, Eskişehir ESABDER derneğimizin faaliyeti. Yarışmamız 2 kategoride yapıldı. En büyük sazan balığı ve havuz balığı yakalamayla ilgili. Sazan balığı yakalamada Eskişehir’den bir arkadaşımız 45 santimetre ile birinci oldu. Normalde yerli sazanda limit 40 santim. Havuz balıklarında limit yok. İstenildiği kadar yakalanabilir. Huvuz balığında da 2 ekip çekişti. Birisi 9 tane diğeri 8 tane yakaladı. Havuz balıkları ekolojik açıdan zararlı balıklar olduğu için, onlar geri bırakılmadan İl Tarım Müdürlüğü gözetiminde imha edildi ama sazan balıkları geri suya bırakıldı” dedi.

Yarışmayı olumsuz hava şartlarının da etkilediğini söyleyen İnanç , “Şehir dışından gelen takımlar vardı. Mesela İstanbul’dan, Denizli’den, Balıkesir’den. Arkadaşlarımız dün çok emek sarf ettiler. Yarışma alanı karşı taraftaydı. Karşı taraftaki kamp kurma alanları çamur olduğundan ve araçlarla giremeyeceğimizden dolayı yarışma alanını bu tarafa çektik. Dün yağmur yağdı, ama kesildi. Bugün sabah gerçek anlamda sazan balıkları yakalayacağız diye tahmin ederken yine şiddetli bir yağmur oldu. Dolayısıyla olumsuz etkiledi. Balığın yakalanmamasının başlıca sebeplerinden birisi de bu. İstediğimiz gibi olmadı” şeklinde konuştu

Sportif Sazan Balığı Yakalama Yarışması’nı düzenleyen ESABDER’in Başkanı Recep Zekai Büyükarslan etkinlikle ilgili şunları söyledi, “Çıkan balıklar derecelendirildi. Aynı şartlarda geri salındı. Yarışmacı arkadaşlara hediyeler verildi. Tutulan balıkların çok hızlı bir şekilde kilosu, boyu ve görselliği alınarak ve kancanın battığı noktayı ilaçlayarak suya geri iade ediyoruz. Yağmur çok olumsuz etkiledi. Biz yarışmaya 300 kişi bekliyorduk. Bazı arkadaşlarımıza da gelmeyin diye telefon ettik. Gönül veren arkadaşlarımız geleceğiz dediler. Geldiler ve 80 kişi olduk. Birincilere ve ikincilere sponsorlardan gelen hediyeleri dağıttık.“

Asıl amaçlarının kaçak avcılığı engellemek olduğunu vurgulayan ESABDER Başkanı Recep Zekai Büyükarslan, “Bizim amacımız kaçak avcılık, küçük balık yakalamak ve kiralanan göletlerin kiralanmasını engellemek. Federasyon bazında zaten çalışma yapılıyor. Biz bunu en aza indirmeye çalışıyoruz. Tabi ki göletler kiralanıp kontrol altında duracak ama bunlar kontrol altında duracak derken de bazı seviyesiz insanlar çok fazla zarar veriyor. Bunları engellemek için devletin bu konuda kontrol sürecini daha da uzatması için sesimizi duyuralım” ifadelerini kullandı.

Öte yandan yarışmada dereceye girenlere ve etkinliğe katılan yarışmacılara hediyeleri verildi. Ardından yarışma alanında toplu fotoğraf çekimi ile yarışma sona erdi.