Vali Özdemir Çakacak, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Eskişehir’e gelen Kanada’nın Ankara Büyükelçisi Christopher Cooter’i makamında kabul etti.

Büyükelçi Cooter’ı Eskişehir’de ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getiren Vali Çakacak, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin daha çok gelişmesini diledi. Eskişehir’de hızla gelişen sanayi ve ticaret hacminden bahseden Vali Çakacak, “Eskişehir, hem Raylı Sistemler, hem de Havacılık alanında büyük gelişmeler gösteren bir şehir. İki ülke devlet büyüklerinin karşılıklı görüşmeleri, var olan ekonomik gelişmelere katkı sunacaktır” dedi.

İki üniversitesi bulunan Eskişehir’deki öğrencilerin huzur ve güven içerisinde eğitim gördüklerine dikkat çeken Vali Çakacak, ziyaret esnasında yaptığı konuşmada,“Eğitim hayatına Eskişehir’de devam eden öğrencilerimiz, yaşam standartları yüksek, kültürel ve sosyal yaşama önem veren bir şehirde hayatlarını sürdürüyor. İlimiz aynı zamanda sanayi alanında da yatırımcılar tarafından tercih edilen bir konuma sahiptir. Ülkemizin önde gelen kuruluşları Eskişehir’de faaliyet göstermektedir. Eskişehir’deki iş adamlarını temsil eden kuruluşlarımız, sanayi ve ticaret odalarımız, köklü bir geçmişe sahiptir. Eskişehirli iş adamlarımızla yapacağını görüşmeler yeni iş alanlarının gelişmesine zemin hazırlayacaktır. İlgili sivil toplum kuruluşlarımızla yapacağınız karşılıklı görüşmeler iki ülke arasındaki var olan ticaret hacmini daha yukarılara taşıyacaktır. Ekonomik işbirliğinin yoğun olduğu ülkelerin arasındaki iyi ilişkiler sayesinde insanların birbirine olan bağları daha çok gelişiyor” sözlerini söyledi.

Kanadalı iş adamlarını Eskişehir’e davet eden Vali Çakacak, 2016 yılında Kanada’dan Türkiye’ye 100 bine yakın turist geldiğini belirtti. Kanadalı insanların Türkiye’de daha çok görmek istediklerini Büyükelçi Cooter’a aktaran Vali Çakacak, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerini bitirdi.

Kanada Türkiye arasındaki ilişkilere değinen Büyükelçi Cooter ise, 50 bine yakın Türk insanının ülkesinde yaşadığını söyledi. Ticari ilişkilerin daha çok artmasını isteyen Büyükelçi Cooter, “Türkiye ile ticari ilişkilerimizi daha çok nasıl geliştiririz, neler yapabiliriz diye çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Özellikle bu konu hakkında iki ülke büyükleri çeşitli görüşmeler yapıyor. Bu yıl Kanada’nın kuruluşunun 150. yılı. İki ülkede bilindiği gibi G-20 üyesi ve biz bu yüzden ilişkilerimizin daha çok artmasından yanayız. Eskişehir’de 6 firmamız var. Türkiye’de ise 4 bine yakın öğrencimiz eğitim görüyor. Eskişehir, gördüğüm kadarıyla hem sağlık hem de eğitim alanında çok iyi bir konumda. Bizde sağlık alanında ilinizde ortak çalışmalar yapabiliriz. Kanada, her alanda kendini geliştiren ve yenileyen bir ülke. Biz, bütün dünya için işbirliği istiyoruz” diye konuştu.

Dünya barışı için ülkelerin birbirini yakından tanımasının önemine değinen Vali Çakacak, Eskişehir’in tarihi zenginliklerinden de bahsederek, geçmişten günümüze kadar uzanan ve tarihi dokusunu koruyan eserlerin bulunduğunu söyledi.

Ziyaretin ardından Büyükelçi Cooter, diğer programlarına katılmak üzere valilik binasından ayrıldı.