Tepebaşı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Acıbadem Eskişehir Hastanesi işbirliğiyle, personele yönelik “Kış hastalıkları ve korunma yolları” konusunda bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Tepebaşı Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleşen söyleşide, Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Rıza Dündar, belediye personelini “Kışa Girerken Üst Solunum Enfeksiyonlarından Korunma ve Güncel Tedavi Yaklaşımları” konusunda bilgilendirdi. Söyleşide Doç. Dr. Rıza Dündar, soğuk algınlığına 200’den fazla virüsün etken olduğunu ve farklı virüsler nedeni ile enfeksiyonun yılda birkaç kez görülebileceğine dikkat çekerek, “Soğuk algınlığı belirtileri ise, hafif ateş olabilir fakat ateşsiz de seyredebilir, boğaz ağrısı, geç başlayan öksürük, baş ağrısı, kırgınlık hissi bu belirtilerin başında gelir. Geçmiş yıllarda domuz gribi virüsü insanlar arasında bulaşma göstermiş, ama bunlar küçük salgınlar halinde sınırlanmıştır. Domuz solunum yolu insan, kuş gibi farklı türleri enfekte eden influenza virüsleri için reseptörlere sahiptir. Virüs sağlıklı kişiye ağız, burun ve göz yolu ile bulaşabilmektedir. Öksürük, hapşırma ve konuşma ile etrafa saçılan damlacıklarla da bulaşabilirken damlacıkların göze sıçraması ile bulaşabilmektedir. Klinik belirtiler başlamadan bir gün önce başlayıp, klinik belirtilerin ortaya çıkışından sonra yedi gün devam ettiği düşünülmektedir. Çocuklarda ve bağışıklık yetmezliği olanlarda daha uzun sürebilir. Hastalığın kuluçka süresi mevsimsel gripteki gibi 1-7 gün, sıklıkla 1-4 gün arasında seyredebilir” dedi.

Gripli kişilerden yaklaşık 2 metre uzak durulmalı
Gripte risk gruplarını 5 yaşından küçük özellikle 2 yaş altı olan çocuklar, astım, kronik bronşit gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, kronik kalp hastaları, gebeler, diyabetli hastalar, aşırı kilolu bireyler, 19 yaşından küçük olup uzun süreli aspirin kullanan kişiler ve 65 yaş üzeri kişiler olarak açıklayan Doç. Dr. Dündar korunma yöntemlerini ise şu şekilde sıraladı:
“Gripli kişilerden yaklaşık 2 metre uzak durulmalı, gripli kişiyle temas mümkün olduğunca kısa tutulmalı, hasta kişi maske takmalı, ellerini yıkamalı, yüksek risk grubunda olan kişiler gripli hasta ile temastan kaçınmalı eğer bu mümkün değilse maske kullanmalı.”
Söyleşi sonunda Tepebaşı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Şerife Çeliker, Doç Dr. Rıza Dündar’a katılımı için teşekkür etti.