Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Salahattin Kaplan, Türkiye’nin ihracat liginde üst sıralarda mücadele edebilmesi için ihracatçıların devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanlığı ile TİM tarafından koordine edilen ve destek mekanizmaları hakkında iş dünyasını bilgilendirmeyi amaçlayan “Devlet Destekleri Tanıtım Toplantısı” GAİB hizmet binasında gerçekleştirildi. GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bütün zorluklara rağmen iş dünyasının ülkenin kalkınması için üretime ve yatırıma devam ettiğini belirtti. İş aleminin her türlü sıkıntıya göğüs gererek ihracatın artırılması için çalıştığını ifade eden Kaplan, "Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerine giden, bu ülkelerde Türkiye’nin tanıtılmasına ve Türk ürünlerinin bilinirliğine katkı sağlayan ihracatçılarımız var gücüyle çalışmaya devam ediyor. İş insanları ülkesinin kalkınması için çalışırken devletin de ihracatçılarımızı desteklemesi ve yol göstermesi çok değerlidir. Bu yıl için de iş dünyasının daha rahat çalışması için sağlanan destekler ihracatçılarımızın işlerini kolaylaştırmıştır. Mesela bölge iş adamlarımız Ur-Ge destekleriyle birçok fuara katılıp ürünlerini tanıtma fırsatı buldu. Bu destekler bugün olduğu gibi yarın da iş adamlarımızın gelişmesinde etkili olacaktır. Türkiye’nin ihracat liginde üst sıralarda mücadele edebilmesi için ihracatçıların devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor" dedi.

İş dünyasının gelişmesi ve yatırım yapması için sağlanan devlet destekleriyle birçok KOBİ’nin ihracat ligine yükseldiğini vurgulayan Kaplan, daha çok ihracatçı yetişmesi için devlet desteklerinin artarak devam etmesi gerektiğine dikkati çekti. Gaziantep’in geçen yıl 6 milyar 258 milyon 347 bin dolarlık ihracat yaptığını anımsatan Kaplan, bölgeden de 7 milyar 778 milyon 937 bin dolarlık ihracata imza atıldığını hatırlattı. Bu rakamların daha çok artması için devlet desteklerinin çok önemli olduğunu dile getiren Kaplan, KOBİ’lerin de sanayicinin de bu desteklerden en üst düzeyde faydalanarak hem şirketlerin hem de ülkenin büyümesine katkı sağlamalarını istedi.

Toplantıda, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Nilüfer Sandallı “İhracatta Sağlanan Destek Programları”, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Alev Aydın Aktaş “Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi”, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ali Varışlı “Yatırım Teşvikleri” ve Türk Eximbank Müdür Yardımcısı Murat Daşkıran ise “Türk Eximbank İhracat Kredi Sigorta ve Garanti Programları” konulu sunumlar yaptı.Toplantı sonunda katılımcıların soruları cevaplandırıldı.