Güvenlik sektörünün önde gelen firmalarının katıldığı 20’inci Uluslararası ISAF Security Fuarı’na 15 Temmuz sonrası yeni sistemlerle donatılarak üretilen tanksavar ve insansız hava araçları tarafından gerçekleştirilen saldırıları engellemeye yönelik üretilen cihazlar damga vurdu.
Her sene güvenlik sektörünün profesyonellerini buluşturan 20’inci Uluslararası ISAF Security Fuarı Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. Sektörün önde gelenlerinin geliştirdiği sistemlerin tanıtıldığı fuara birçok firma katıldı. ISAF Security (Güvenlik Fuarı), ISAF IT Security (Bilgi ve Ağ Güvenliği) ve ISAF Smart Home (Akıllı Binalar ve Bina Otomasyonu) alt başlıklarından oluşan fuar, her yıl belirlediği yeni temalar ve üretilen son teknoloji güvenlik sistemleri ile vatandaşlarla bir araya geliyor. Bu yılki fuarda, 15 Temmuz darbe girişiminde birçok tankın kullanılmasının ardından firmaların yeni sitemlerle donatarak ürettiği tanksavar sistemleri dikkat çekti. Üretilen yüksek teknolojili tank savar sistemleri ile birçok saldırının önüne geçilebiliyor. Fuarda tanksavarların yanı sıra son dönemlerde dünyada meydana gelen insansız hava araçlı saldırılara karşı çözüm olması hedeflenen yerli üretim drone savarlarda bulunuyor. Üretilen drone savarlar ile ilk aşamada yakın mesafedeki insansız hava araçlarından gelen saldırılar engelleniyor. Son teknoloji drone savarların üzerindeki sinyal kesicilerin belirli mesafelerdeki frekans kesici özelliğinin geliştirilerek uzun mesafelerde de etkili olması hedefleniyor.
Vatandaşlar son teknoloji ile üretilen sistemlerini 2 Ekim tarihine kadar Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaret edebilecek.
“Ülkemizdeki iki tane saldırıyı sistemimiz blokladı”
Kurdukları platformlar sayesinde tankları durdurabildiklerini ifade eden Arma Kontrol Sistemleri Satış Müdürü Serdar Süzer, “Malum bir 15 Temmuz olayı yaşadık, bu olaydan sonra geliştirdiğimiz tanksavar sistemini tanıtıyoruz. Daha önce bombalı saldırılar için geliştirdiğimiz bu sistem biraz daha ileri teknoloji ilavesi ve çeliğin kalitesinin arttırılmasıyla tanksavara dönüştürüldü. Yaklaşık 150 santimlik roadblokerlar ve çeliğin etkilerinin arttırılması, destek sistemlerinin güçlendirilmesi sayesinde sistemimiz tankları durdurabiliyor. 15 Temmuzdan sonra bizim tank savar roadblokerlarımıza çok yoğun bir talep geldi. Bu arada malum terör olayları var, daha öncede söylediğimiz bir slogan vardı. Teröre karşı 1 saniye diyorduk. Bizim sistemimiz de teröre, bombalı saldırılara karşı 1 saniyede cevap verebiliyor. Ülkemizdeki iki tane saldırıyı sistemimiz blokladı” diye konuştu.
“Yakın mesafeden droneların yapacağı işleri engellemek mümkün”
Drone ile ilgili sistemlerde daha fazla uzman yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Platin Sistem Bilişim Hizmetleri çalışanı Altuğ Şeref, “ Standımızda bulunan dronesavar yerli üretimidir. Bununla yakın mesafeden droneların yapacağı işleri engellemek mümkün, bunları etkisiz hale getirebiliyoruz. Otonom olarak görev yapamayacak hale geliyor, dolayısıyla olduğu yere inmek zorunda kalıyor. Fırat Kalkanı Operasyonu’nda da insansız hava araçları ile saldırılar söz konusu. İşin aslı standımızda bulunan cihazlar bunları engellemeye yönelik cihazlar değil. Onların için daha güçlü cihazlar gerekiyor. Ancak temel olarak bunların hepsi aynı sistemle çalışıyor” dedi.