Türkiye’nin Gürcistan sınırında yer alan 1800 rakımlı Papart Yaylası’nda şenlik düzenlendi.

Artvin’in Şavşat ilçesinde bozulmamış orman örtüsü ve meralarıyla görülmeye değer olan Papart Vadisi’nin zirve noktasında yer alan Papart Yaylası’nın eteklerinde düzenlenen şenliklerle bölgede yayla kültürü yaşatılmaya çalışıyor. Geçmişi yaklaşık 2 asrı bulan yayla şenliklerini yaşatmak amacıyla gurbetten gelen vatandaşların da katılımıyla yapılan şenliklerde imece usulü yöreye özgü yiyecekler pişirilerek misafirlere ikram ediliyor. Daha önce yaylanın 1800 metre rakıma sahip kısmında yapılan şenlikler, iki yıldır yaşlıların yürümekte zorlanmasından dolayı araçların gidebildiği son nokta olan 1600 rakımlı Şvamtoba mevkiinde gerçekleştiriliyor.

Şenliklerde vatandaşlara bir araya gelen AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bölgede devam eden Yeşil Yol’un Meydancık ile Macahel bölgelerini birbirine bağlayan bir yol olacağını ifade ederek, “Bu çalışmalarla bu bölgeler turizm açısından biraz daha canlanacaktır” dedi. Artvin’in festivaller şehri olduğunu kaydeden Kışla, Artvin’de bahar ve yaz aylarında neredeyse her hafta sonu farklı bir ilçede farklı bir bölgede festivaller, şenlikler yapıldığını, Artvin’de yıl boyunca değişik tarihlerde 59 festival yapıldığını söyledi. Kışla, “Artvin’in her ilçesinin kendine özgü müstesna bir güzelliği var. Artvin yeşili, ağacı, el değmemiş doğası ve havası ile eşsiz bir güzelliğe sahip. Yaz aylarında da gurbette olan hemşehrilerimiz köylerine dönüyor. Bu festivaller de insanlara bir araya gelme, hasret giderme imkanı veriyor. Yörenin kültürüyle birlikte tanıtılmasına vesile oluyor” dedi.

Kışla, Karadeniz’i Kafkaslar’a ve İran’a bağlayan Artvin’deki Cankurtaran Geçidi’ne alternatif olarak yapılan Cankurtaran Tüneli’nin 2018’e sarkmadan trafiğe açılacağını dile getirerek, “Cankurtaran Tüneli tamamen bitmiş vaziyette. Havalandırmaları, ışıklandırmaları yapıldı. Zaman zaman acil durumlarda tünelden geçiş yapabiliyoruz. Bağlantı yollarının çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Kasım ayı içeresinde açılmasına kesin bakıyoruz. Bu kış artık Cankurtaran Tünelleri’nden geçilecek” ifadelerini kullandı.

Hava ulaşımının en zor olduğu illerden birisinin Artvin olduğunu ifade eden Kışla, “Temeli atılan Rize-Artvin Havaalanı bizim için çok önemli. Bizim şundaki mevcut havaalanına ulaşımımız bu Rize- Artvin Havaalanı yapıldığında yüzde 50 kısalacak. Cankurtaran Tüneli’nin açılmasıyla mesafe iyice kısalacak. Hopa’ya kadar duble yol olacak. Borçka ile tünel girişine kadar olan yolu da dübel yol yaptığımızda havaalanına ulaşımımız bir saatin altına düşecek. Bu Artvin’in turizmde çağ atlaması demek. Artvin’de son yıllarda çok ciddi turist artışı var. Bu sayı daha da artacak. Bir taraftan da Sahara Tüneli’nin ihalesinin bu yıl içinde yapılmasını bekliyoruz. 13 kilometre gidiş, 13 kilometre geliş 26 kilometre uzunluğunda bir tünel olacak. Kars’tan da Şavşat’a ulaşım bu tünelle kolaylıkla sağlanırsa her şey daha güzel olacak. Şavşat doğasıyla gerçekten eşsiz bir yer. Bu bölgede ulaşım ve alt yapıdaki yatırımlarla turizmi canlandıracağız” dedi.

Kışla, turizm noktasında Artvin’de bir çalıştay düzenleyip ilin dinamiklerini harekete geçirmek için adımlar atacaklarını ifade ederek, Artvin’i turizmde atılacak adımlarla işsizliğin olmadığı bir şehir yapma arzusunda olduklarını belirtti.

Festival yöresel sanatçıların çaldığı müzikler eşliğinde oynanan horonlarla sona erdi.