Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, 1999 yılında bin lira borç karşılığı boş senede imza atan Ferican Zorooğlu senedin, miras meselesi nedeni ile arası bozuk olduğu ağabeyinin eline geçmesinin ardından zor günler geçirmeye başladı. Senetteki yazının kendisine ait olmadığı gerekçesiyle dava açan Zorooğlu, bilirkişiden gelen raporla rahat nefes aldım derken, yapılan itirazla tekrar bilirkişiye gönderilen senedin kayıplara karışması ile bir kez daha yıkıldı.

Ferican Zorooğlu, 1999 yılında bin lira borç aldığı kişinin talebi üzerine boş senede imza attı. Ekin zamanı borç aldığı kişiyi arayan 66 yaşındaki Ferican Zorooğlu, senedi getirmesini borcunu tamamladığını alacaklıya bildirdi. Alacaklının kendisine tatilde olduğunu belirtmesinin ardından bir ay daha bekleyen Ferican Zorooğlu, daha sonra tekrar aradığı alacaklıdan gelen cevapla şok geçirdi. Boş senedi, babasından kalan miras nedeni ile davalık olduğu ağabeyine satıldığını öğrenen Zorooğlu için bu tarihten itibaren zor günler de başlamış oldu.

Miras töresine başkaldırdı, ağabeyine dava açtı

Bismil ilçesine bağlı Aşağı Dolay köyünün ağası 4 çocuk babası Şeyhmus Zorooğlu, 2003’te ölmeden önce 5 bin dönüm arazisini 2 oğluna miras bıraktı. Baba Zorooğlu, kızlarını ise mal varlığından mahrum etti. Kızı Ferican Zorooğlu, kaderine boyun eğmedi, mirasını alabilmek için mahkemeye başvurdu. Yıllarca süren davaların ardından Ferican Zorooğlu, açtığı miras davasını kazanarak miras töresini alaşağı etmeyi başardı.

Miras davasını kazandı, 18 yıl önceki senet ortaya çıktı

Ferican Zorooğlu’nun miras davasını kazanmasının ardından 1999 yılında borç karşılığı imzaladığı boş senet, 980 bin lira yazılarak işleme konuldu. Kendisine gelen haciz evraklarının ardından tekrar mahkemenin yolunu tutan Zorooğlu, senetteki imzanın kendisine ait olduğunu fakat yazıların ağabeyi veya yeğenine ait olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdu. Mahkemeye sunulan senet, incelenmek üzere emniyet kriminale gönderildi. Kriminalde yapılan incelemenin ardından senetteki imzanın Ferican Zorooğlu’na yazının ise yeğenine ait olduğu ortaya çıktı. Tam her şeyin yoluna girdiğini düşünen Zorooğlu, itiraz üzerine tekrar kriminale gönderilen senedin ortadan kaybolması ile yıkıldı. Zorooğlu, açtığı miras davası nedeni ile bu durumların başına geldiğini iddia ederek yetkililerden sorununun çözülmesini istedi.

“Hakkım olan mirası almak için beni icraya verdiler”

Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ferican Zorooğlu, babasından kalan 5 bin 500 dönüm tarlanın olduğunu, kendisine miras verilmediğini söyledi. Daha sonra ağabeyinin yanına gittiğini ve mirastan kendisinin de hak sahibi olduğunu belirten Zorooğlu, “Önce ağabeyimden istedim, benim de hakkım var mağdurum dedim. Bana vermediler. Bunun üzerine ben mahkemeye başvurdum ve davam sonuçlandı hakkım olan payı aldım. Ama bir senet var ortada. 1999 yılında bin lira bize lazımdı, birinden borç aldım, bunun karşılığında boş senede imza attım. Senedin zamanı geldiğinde alacaklıyı aradım ve borcunu ödemek istedim. Kendisi tatilde olduğunu, dönerken paramı alırım senedi veririm dedi. Yaklaşık bir ay sonra tekrar aradım, kendisi bana parayı aldığını senedi de ağabeyime verdiğini söyledi. Daha önce miras meselesinin olduğunu biliyordu, herkes biliyordu. Daha sonra emniyete savcılığa gittim şikayet ettim. 14 yıldır benim miras davalarım tam da bitti, 2016’da onlar da bu senedi icraya soktu. Ağabeyimin oğlu, ifadesinde bizzat parayı benden aldıklarını söylemiş. Benim onlarda tazminatlarım var hala. Hakkım olan mirası tekrar elimden almak için beni icraya verdiler. Boş senede 980 bin lira yazılmış icraya vermişler. Biz o boş senedi kriminale gönderdik, raporda imza bana ait çıkmış, içerdeki yazı da ağabeyimin oğlunun çıktı. Benim okuma yazmam yok, ben yazmadım. Ben üzerimdeki haczi kaldırmak istiyorum. Devletimden yardım istiyorum, gerçek ortaya çıksın istiyorum. O senet ağabeyimin değildi. Orijinal senet de yapılan itirazın ardından gönderilirken ortadan kaybolmuş. Ben mağdurum, devletimden yardım istiyorum” dedi.