Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nde çok önemli bir aşamaya geldik. 30 Ekim’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla Bakü’den ilk resmi tren seferimizi başlatacağız. Kesintisiz bir şekilde Kars’a kadar yeni hattan gelmiş olacağız” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi ile OMSAN Lojistik Anonim Şirketi arasında gerçekleştirilen lokomotif ve vagon kiralaması iş birliği protokol imza töreninde konuştu. Demiryollarının serbestleşmesi kapsamında önemli bir anın yaşandığına dikkat çeken Bakan Arslan, “Demiryolu sektörünün içinde olanlar çok iyi biliyor ki demiryolları serbestleştirilme süreci çok zorlu aşamalardan geçti. AK Parti hükümetlerinin iktidara gelmesiyle birçok sektörde başlayan serbestleşme çalışmaları, havacılık sektöründe başarılı bir şekilde uygulandıktan sonra demiryolu sektöründe de ilk olarak 1 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan 6461 Sayılı Türkiye Demiryolları Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile yasal bir zemin oluşturuldu. Böylece TCDD Genel Müdürlüğü, demiryolu altyapı işletmecisi, TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi ise demiryolu tren işletmecisi kuruluş olarak tanımlandı. OMSAN Lojistik Anonim Şirketi, Demiryolları Düzenleme Genel Müdürlüğüne başvurması sonucunda ilk demiryolu tren işletmecisi statüsüne sahip oldu. Bugün de TCDD Taşımacılık Anonim Şirketinden Divriği-İskenderun parkurunda yapılacak cevher taşımalarında kullanılmak üzere 15 adet elektrikli lokomotif ve 350 adet cevher vagonunu kiralayarak yine bir ilke imza atmış oldu. Bu filo ile OMSAN artık özel tren işletmecisi olarak kendi yük trenlerini işletecek. TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi de bir taraftan sektörde daha kaliteli yük ve yolcu taşımacılığı sunarken, özel sektörle bugün yaptığı bu tür iş birlikleri ile demiryolu sektörünün kamu-özel sektör iş birliğiyle daha da gelişmesine katkı sağlamış olacak. Hem ülkemizin hem de demiryolu sektörümüzün bu süreçte serbestleşme yönünde başlattığı bu adım hayırlı bir adım olur” diye konuştu.

Demiryolu serbestleşme sürecinin uzaması ile ilgili birçok eleştirinin yapıldığını kaydeden Arslan, “AK Parti hükümetleri öncesi yarım yüzyıl boyunca unutulan bir sektör vardı. Demiryolu kaderine terk edilmiş, demiryolları da kaderine terk edilmiş bir enkaz yığını haline gelmişti. Bu sektörün serbestleştirmeye açılabilmesi için öncelikle birçok önlemin alınması ve altyapının tahsisi gerekiyordu. 1951-2002 yılları arasında yılda ortalama 18 kilometre demiryolu yapılmış. Hatta AK Parti hükümetleri olarak hükümete geldiğimiz günden itibaren projelerin yapılması, süreçlerin başlatılması derken 2 yılda elimizde proje olmaması nedeniyle öyle geçti. 1951-2004 yılları arasında yapılan toplam demiryolu 945 kilometre. Yılda sadece 18 kilometre. Biz ise demiryolu ulaşımını tekrar devlet politikası olarak ele aldık ve demiryollarında çok yoğun bir çalışma dönemi başlattık. Bugün itibariyle bin 213 kilometre Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı yaparak Avrupa’nın 6’ncı, dünyanın 8’inci YHT işletmecisi ülke haline geldik. Demiryolu ağını ise 10 bin 950 kilometreden 12 bin 532 kilometreye yükselttik. Önemli olan kaderine terk edilmiş demiryollarındaki hatların tamamen yenilenmesiydi ve yaklaşık 11 bin olarak devraldığımız demiryolu ağının 10 bin kilometresini tamamen yeniledik, hatları modernize ettik” ifadelerini kullandı.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nde önemli bir aşamaya gelindiği müjdesini paylaşan Bakan Arslan, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Son 2 aydır testler devam ediyor. Hem Temmuz ortasında Kars’tan Gürcistan sınırına kadar test sürüşü yapmıştık ve geçen hafta Tiflis’ten kalkarak Kars’a kadar test sürüşünü gerçekleştirdik. Bu ayın 30’unda Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımlarıyla Bakü’den ilk resmi tren seferimizi başlatacağız. Kesintisiz bir şekilde Kars’a kadar yeni hattan gelmiş olacak ve sonrasında artık arkadaşların takdiri. 30 Ekim’de Sayın Cumhurbaşkanımızın, Azerbaycan Cumhurbaşkanının ve Gürcistan yetkililerinin katılımıyla resmi seferini başlatmış olacağız. Marmaray’ın açıldığı günden bu güne yaklaşık 224 milyon yolcu taşıdık. YHT işletmeciliğinin 2009 yılında başladığı günden bugüne gerek Eskişehir’e, gerek Konya’ya Ankara’dan, gerekse Konya-Eskişehir-İstanbul’a kadar bugüne kadar 35 milyonun üzerinde yolcu taşımış olduk.”