İZMİR (AA) -  Suriyelilerin kentteki etkilerini gözlemlemek üzere İzmir'de bulunan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjoerg Haber ve Avrupa Birliği üyesi 18 ülkenin büyükelçisi, maslahatgüzarı ve misyon başkan yardımcıları İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu makamında ziyaret etti.

Belediyeden yapılan açıklamada, Delegasyon Başkanı Hansjoerg Haber, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, İzmir'e gelmekten dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Brüksel'de gerçekleştirilecek Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde, İzmir için de son derece sıcak bir nokta olan düzensiz göçün kontrolü konusunun da ele alınacağını hatırlatan Haber, "Birkaç haftadır bu konularda değişik çevrelerden de bilgi edindik. Bu zorlukla Türkiye'nin nasıl baş ettiğine dair bilgilerimiz var. Ankara'daki muhataplarımızla sürekli temas halindeyiz" ifadelerini kullandı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu ise "insan" için kaygılandıklarına dikkat çekerek, Ege'de umuda yolculuk yapmak için canını kaybeden genç, çocuk ve kadınların problemin en acı yönü olduğunu söyledi.

Suriye'deki olayların ortaya çıktığı ilk günlerde bunun kısa sürede geçeceğinin düşünüldüğüne dikkati çeken Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Tahminler, göçmenlerin kısa sürede ülkelerine döneceği ve bu problemin hallolacağı yönündeydi. Süre uzayınca problem daha çok büyüdü. Halen 2.5 milyon civarında göçle gelen bir nüfus var Türkiye'de. Bunun çok kısa sürede sindirilmesi, bu insanların normal bir hayata geçmesi pek mümkün değil. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler nihayet 'bu göçmenler ne olacak' diye bir çözüm üretmeye başladı. Siz de bu amaçla geldiniz. Teşekkür ediyoruz. Hepimiz elimizden geleni yapmak zorundayız. Hem ülke hem de insan olarak."

Kocaoğlu, Türkiye'nin AB içinde yer almasının AB ülkelerinin de lehine olacağını sözlerine ekledi.