Adana’da, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalara bakan mahkemeler arasında bulunan Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davasının firari sanığı örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in vatandaşlıktan çıkartılması için Adalet Bakanlığına başvurdu.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında haklarında 7,5 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istenen bazı iş adamlarının da aralarında bulunduğu 25’i tutuklu 120 sanığın yargılandığı davada, 1 numaralı şüpheli olan firari sanık Fetullah Gülen ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Davanın 3 gün süren 2’nci duruşması sonrası Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından terör örgütü elebaşı Gülen’in vatandaşlıktan çıkartılmasına yönelik Adalet Bakanlığına yazı gönderildi.

Türkiye’de ilk kez böyle bir başvurunun yapıldığı belirtilirken, Gülen’in kimlik ve adres bilgilerinin de yar aldığı yazıda şöyle denildi:

"2 Ocak 2017 tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile kararnamenin 75. maddesinin 2. fıkrasında 29 Mayıs 2009 tarih ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 29. maddesine, 5237 sayılı ’TCK 302/, 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315. maddelerinde yazılı suçlar nedeniyle hakkında soruşturma ve kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayan vatandaşlar, bu durumun soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı ve kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından öğrenilmesinden itibaren bir ay içinde vatandaşlıklarının kaybettirilmesi amacıyla bakanlığa bildirilir’ şeklindeki düzenleme gereğince 680 sayılı KHK’nin 75/2 maddesi uyarınca mahkememizde yukarıda belirtilen atılı suçlardan yargılanması devam eden sanık Fetullah Gülen’in savunması alınamadığından ve hakkında yakalama kararı çıkarıldığı halde bu sanığın yurt dışında bulunduğu anlaşıldığından gereğinin takdir ve ifası, KHK hükmü gereğince Adalet Bakanlığına sunulmuştur."

Yazıda ayrıca, terör örgütü FETÖ’nün elebaşı Gülen’e isnat edilen suçlara da yer verildi. Suçlar arasında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’, ‘silahlı terör örgütü kurma veya yönetme’, ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme’ de yer aldı.