Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Halis Bilden, Güney Amerika ülkesi Ekvator’un başkenti Kito’da düzenlenen HABİTAT III Zirvesi’nde dünyanın dikkatini Suriyeli mülteciler konusuna çekti.
AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, Ekvator’un başkenti Kito’da gerçekleştirilen HABİTAT III Konferansı’nda Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olan ülkelerden yaklaşık 500 katılımcının katıldığı “Kimseyi Geride Bırakmamak” konulu toplantıda konuştu. Dünyanın tanıklık ettiği en büyük kitlesel nüfus hareketlerinden birinin günümüzde yaşandığına vurgu yapan Bilden, “BM verilerine göre dünya genelinde 65 milyondan fazla insan, savaş, çatışma ve felaketler yüzünden evinden edildi. Bunun 41 milyonu ülkesi içinde yer değiştirdi, 21 milyonu ise evlerinden uzakta mülteci durumunda bulunuyor. Bunun anlamı şudur; insanlık gerçekten zor durumda ve küresel insani sistem alarm veriyor. İnsanlık, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük nüfus hareketiyle karşı karşıyadır” şeklinde konuştu.
AFAD Başkanı Bilden, “Son yüzyılın en büyük nüfus hareketinin merkezinde ise Türkiye yer alıyor. Dünyadaki 21 milyon mültecinin yaklaşık 5 milyonu Suriyeliler’den oluşuyor. Türkiye ise dünyadaki her 5 Suriyeli mülteciden 3’üne, AFAD koordinasyonuyla ev sahipliği yapıyor. Bunun anlamı şudur; Türkiye, dünyadaki Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasını tek başına, ağırlıyor. İşte bu yüzden BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türkiye’yi ‘Dünyanın En Fazla Sığınmacıya Ev Sahipliği Yapan Ülkesi’, UNICEF ise Türkiye’yi ‘Dünyanın En Fazla Sığınmacı Çocuğa Ev Sahipliği Yapan Ülkesi’ ilan etti” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin dünyanın vicdani eli olduğunu belirten Bilden, “Bugün ülkemizde yaklaşık 3 milyon Suriyeli’yi misafir ediyoruz. 6. yılına giren Suriye meselesinde çok fazla duyarlılık ve fedakârlık gösteriyoruz. Bu, mültecilik meselesine insani perspektiften bakmamızdan kaynaklanıyor. Suriye krizinde ilk günden itibaren dönemin başbakanı olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile uyguladığımız ‘açık kapı politikası’ tarihi bir insanlık dersidir” diye konuştu.
Türkiye’nin Suriyeli mültecilere kapılarını sonuna kadar açtığının altını çizen Bilden, “2011’de Suriye’den ülkemize nüfus hareketinin başlamasından 2 gün sonra Türkiye ilk çadır kentini hizmete almıştır. Bugün 260 bin sığınmacıyı 10 ilimizdeki 26 AFAD prefabrik ev ve çadır kentlerde barındırıyoruz. Bu alanlara kent diyoruz. Çünkü Avrupa’daki bazı şehirlerin nüfusu kadar insanı, gelişmiş bir kentteki tüm imkânları sunarak bu kentlerde misafir ediyoruz. Örnek vermek gerekirse yalnız AFAD Akçakale Çadır Kenti’nde 30 binden fazla misafirimizi ağırlıyoruz” dedi.
AFAD Başkanı Bilden, “AFAD kentlerinin dijital platformdaki yönetim sistemi, başarılı bir model olması sebebiyle geçtiğimiz yıl Kolombiya’da ödüllendirildi. AFAD kentlerinde kullanılan Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi (AFKEN), Birleşmiş Milletler 2015 Kamu Hizmeti Ödülleri’nde 1.’lik ödülüne layık görüldü. Belki hatırlarsınız, The New York Times gazetesi, Türkiye’deki barınma merkezlerini ziyaret ettikten sonra ‘Mükemmel Kamp Nasıl Kurulur’ başlıklı bir makale yayımladı. ABD’li gazete, AFAD’ın barınma merkezlerini ‘5 yıldızlı kamp’ olarak nitelendirdi” diye konuştu.
"Uluslararası camia Suriye meselesine gözlerini kapadı"
Türkiye’nin uluslararası camiadan beklediği desteği alamadığını bildiren Bilden, “Türkiye’nin 25 milyar ABD Doları tutarındaki çalışmalarına karşılık uluslararası camiadan gelen toplam destek 512 milyon dolarda kaldı. Yani, Türkiye olarak Suriyeliler için dünyanın geri kalanından neredeyse 50 kat fazla yardım yaptık. Türkiye’nin Suriyeliler’e ayırdığı 50 ABD Doları’na karşılık tüm dünya ancak 1 ABD Doları yardımda bulundu” dedi.
"Türkiye, Irak’ta kamp kurabilen tek ülke oldu"
Bilden, “Türkiye olarak ülkesi içinde evinden edilen insanlara da AFAD ile yuva sağladık. DAİŞ zulmünden kaçan Ezidi ve Türkmenler için AFAD olarak Irak’ta 35 bin kişilik üç kamp kurduk. Türkiye, Irak’ta kamp kurabilen tek ülke oldu. DAİŞ’ten kaçan yerinden edilmiş insanlar için bin 24 insani yardım TIR’ı ile gıda, ilaç, barınma ünitesi, hijyen malzemesi, giyim gibi ihtiyaçları Irak’a ulaştırdık” ifadelerini kullandı.
AFAD Başkanı Bilden, “İlk önce hayat’ yaklaşımı ile mültecilere ve afetzedelere sahip çıkan Türkiye, son 4 yılda insani yardım miktarını yüzde 200 oranında arttırdı” diyerek Türkiye’nin Küresel İnsani Yardım 2016 Raporu’na göre ‘Dünyanın En Cömert Ülkesi’ ilan edildiğinin altını çizdi.