Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde 10 yıl önce evinin yakınında bulunan elektrik direğinin üstüne yuva kuran leyleğe sahip çıkıp her gün et vererek besleyen Ali Köksal adlı vatandaş, leyleğin kanatlarında dökülen tüyler nedeniyle kışın hayatta kalmasının zor olduğunu söyleyerek yetkililerden yardım istedi.

Eleşkirt ilçesinde 10 yıl önce leyleklerin sonbaharda yaşanan mevsimsel göçü sırasında bir leylek ilçeye bağlı Değirmendere Köyü’nde bulunan bir elektrik direğinin üzerine yuva yaparak yaşamaya başladı. Evinin hemen yanında bulunan elektrik direğinin üstünde yuva yapan leyleği fark eden vatandaşlardan Ali Köksal, kışın havaların çok soğuk olmasından dolayı leyleğin dışarıda kalmasına gönlü razı olmadı. Leyleğin zaman zaman bahçede tavukları ile birlikte gezdiğini gören Köksal, leyleğin soğuktan korunması için ahırda kümes yaptı. Kışın ahırda yazın ise dışarıda yaşayan ve et dışında hiçbir şey yiyemeyen leyleğe öz evlatları gibi bakarak her gün et alıp besleyen Köksal, adeta insanlık dersi veriyor.

‘Nereye gitsem leylek benimle geliyorlar’

Leyleğin artık aileden biri olduğunu dile getiren Köksal, çocuklarının leylekle büyüdüğünü ve çok keyif aldıklarını belirtti. Ailece leyleğe 10 yıldır baktıklarını hatırlatan Köksal, leyleğin iki defa ortadan kaybolduğunu ancak bir hafta geçmeden tekrar geldiğini söyledi. Geçmiş yıllarda leylek için köye vinç getirdiğini vurgulayan Köksal, leyleğin kanatlarında bulunan tüylerini döküldüğünü ve kış mevsimini geçirmesinin zor olduğunu anlattı.

‘Ev hayvanı gibi yetiştiriyoruz’

Leyleğin 3 yavrusunun olduğunu ve çocuklarının leylekle büyüdüğünü ve çok mutlu olduklarını ifade eden Köksal, “Leyleğe 10 senedir ben bakıyorum, yuvada yaptım, nereye gitsem leylek benimle geliyorlar. Tarlaya çalışmaya gittiğimde benimle beraber geliyorlar, beni takip ediyorlar. Bu leyleğin 3 yavrusu var, bu elektrik direğinden aşağı düştü, 2 yavru yukarıda kaldı. Çocuğumla beraber leyleği et ile besliyoruz, başka bir şey yemiyorlar. Akşamleyin tavuklarla beraber kümese girip çıkıyorlar. Ev hayvanı gibi yetiştiriyoruz” dedi.