Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, zeytin hasadının başladığı bu günlerde verimli bir hasat için zaman ve hasat konusunda çiftçileri uyardı. Zeytin hasadının, zeytin üretiminde en önemli maliyet unsuru olduğunu kaydeden Başkan Akın, hasadın yapılma şekli ve zamanının ağacın verimliliğini ve ürünün kalitesini birinci dereceden etkilediğini, zeytin bakımında uygulanan doğru tekniklerin zeytin rekoltesini olumlu katkı sağladığını belirtti.

Günümüzde halen sırıkla zeytin hasadı yapanların olduğunu ancak makineli hasadın da her geçen gün yaygınlaştığını ifade eden Germencik Ziraat Odası Başkanı Ümmet Akın, "Sofralık olarak değerlendirilecek zeytinlerin hasadında, özellikle danelerin zedelenmemesi önemlidir. Bu durum dikkate alınarak sofralık zeytinler elle sıyırma ve dal sarsıcı hasat makineleri kullanılarak hasat edilebilir. Yağlık zeytinlerin hasadında ise tüm hasat yöntemleri kullanılabilmektedir" dedi.

"Hasat doğru zamanda yapılmalı”

Zeytinlerin sofralık veya yağlık olarak değerlendirilerek hasadın ona göre yapılması gerektiğine vurgu yapan Akın, "Yeşil sofralık zeytin hasadı meyvelerin sarımsı, yeşil renge döndüğü dönemde (Eylül sonu-Kasım), siyah sofralık ise kararmanın kabuktan meyve etine geçtiği dönemde (Kasım ayı ve sonrası) yapılmalıdır. Yağlık zeytinler ise yeşilden pembeye döndüğü dönemde (Ekim-Kasım) erken hasat olarak veya ağaçtaki zeytinlerin çoğunluğunun siyahlaşmasından itibaren (Kasım-Aralık) yapılabilir. Hasat edilen ürünler evde veya bahçede fazla bekletilmemeli ve fabrikaya götürürken kasa kullanılmasının çuvala göre daha iyi bir yöntem olduğunun unutulmaması kasa içerisinde bulunan zeytinler fabrikada bekleme esnasında iyi havalanmakta, daneler ezilmeden ve bozulmadan korunmuş olarak daha uzun süre muhafaza edilmektedirler. Zeytinler fazla bekletilmemeli 10-15 saat içerisinde işlenmelidir. İşlemede gecikmeler yaşanacağı anlaşıldığı zaman zeytinler, serin ve havadar depolarda altları ızgaralı, ahşaptan yapılı yüksek yerlerde 2-3 gün bekletilebilir" dedi.

Akın konuşmasının son bölümünde şu açıklamalarda bulundu; "Hasat bittikten sonra ağaçlardaki meyve sapı bağlantı yarası ile darbe, sürtünme gibi nedenlerin yol açtığı diğer yaralarda Zeytin Dal Kanseri hastalığı ile Zeytin Yara Koşnili zararlısının yerleşmesinin önlenmesine yönelik hazır bakırlı ilaçlardan birisi veya bordo bulamacı ile zeytin ağaçlarımız ilaçlanmalıdır" dedi.