Diyarbakırlı genç harita mühendisi Fesih Sönmez, kente katkı sağlamak ve vatandaşların kent dair bilgilere kolay ulaşması için kendi imkanlarıyla ev ortamında yerel bilgi sistemi geliştirdi. Dünyada Amerika ve Kanada gibi ülkelerin öncülük ettiği bilgi sistemini Diyarbakır yerel yönetimleri bünyesinde geliştirmek istediğini belirten Sönmez, yetkililerden destek beklediğini belirtti.

Diyarbakırlı genç harita mühendisi Fesih Sönmez, Amerika ve Kanada gibi ülkelerde kullanılan bilgi ağının bir benzerini kendi imkanlarıyla ev ortamında geliştirdi. Üniversite okuduğu yıllarda yazılıma merak saldığını ve o dönemde çalışmalara başladığını belirten 25 yaşındaki Sönmez, Diyarbakır’a dair bilgiler içeren ‘yerel bilgi ağı’ üzerinde çalışmaya başladı. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre iş arayışlarını sürdüren Sönmez, ailesinin yanına yerleşip programını geliştirme kararı aldı. Kendi imkanlarıyla ev ortamında geliştirdiği ‘yerel bilgi ağını’ vatandaşların hizmetine sunan Sönmez, şimdi ise bu yerel bilgi ağını üç boyutlu hale getirip yerel yönetimler aracılığıyla halkın hizmetine sunmak istiyor. Bu şekilde hem kente gelmek isteyen turistlerin hem de kent sakinlerinin öğrenmek istedikleri her türlü bilgiye kolay bir şekilde ulaşabileceğini belirten Sönmez, sistemi geliştirmek için destek beklediğini ifade etti.

“Kolay arayüzlere indirgenebilir”

Diyarbakır’daki bütün kurum ve kuruluşları, aynı şekilde sosyal aktiviteleri konuma bağlı olarak dijital ortama aktardığını kaydeden Sönmez, “İnsanlar Diyarbakır ile ilgili her türlü bilgiye çok rahat bir şekilde ulaşabilirler. Bu daha da ileri bir boyuta götürülebilir ve üç boyutlu hale de getirilebilir. Dünyada Amerika ve Kanada bu sistemlerin öncüsü durumda. Türkiye’de bu sistemler kullanılıyor ama çok verimli bir şekilde değil. Halk bu sistemleri rahat bir şekilde kullanamıyor. Türkiye’de bu sistemleri kontrol eden belediyeler biraz karmaşık bir arayüz kullanıyorlar. Halk öğrenmek istediği bir bilgiye çok karmaşık arayüzler üzerinden ulaşabiliyor. Baya karışık filtrelerden geçiyor ama işte bu sistemle daha kolay bir arayüze indirgenebilir. Benim yaptığım sistemle halk daha kolay bir şekilde buna ulaşabilir. Ben biraz da bunu göstermeye çalışıyorum” dedi.

“Öncü olması bakımından bir şeyler yaptım”

Vatandaşların sistem üzerinden nöbetçi eczaneden, parsel imar durumuna kadar her türlü bilgiye ulaşabileceklerini belirten Sönmez, şunları kaydetti:

“Sistem içerisinde bir ilde en çok ihtiyaç duyulan şeyler, mesela parselinizin imar sınırlarına girip girmediğini bu sistem üzerinden çok kolay bir şekilde öğrenebilirsin. Hem belediyedeki iş yükünü hafifletme adına hem de halkın çok kolay bir şekilde bilgiye ulaşması bakımından bu sistemi yaptım. Şuanda belediyeler kendi web siteleri üzerinden bir resim olarak ilan ediyorlar. İnsanlar kendilerine en yakın eczaneyi bu resim içerisinden adreslerine bakıyorlar. Karmaşık bir halde hangisi kendilerine yakın diye soruyorlar. Buna hiç gerek yok. Bu sistem sayesinde hemen kendilerine en yakın eczaneyi çok kolay bir şekilde görebiliyorlar. Bu eczaneyi en kısa yoluyla çıkarıyor bu sistem zaten. Ve daha birçok hizmet de yapılabilir. Ben sadece bu sistemlerin öncüsü olması bakımından bir şeyler yaptım. Sembolik bir şey benim yaptığım şey.”

Evde geliştirdi

Sistemi ev ortamında kendi imkanlarıyla geliştirdiğinin altını çizen Sönmez, “Bu programı ev ortamında geliştirdim. Hiçbir şekilde bir kuruma falan da başvurmadım. Bütün verileri de internet ortamından buldum ve şuanda ücretsiz hosting ve domain ile internet ortamına taşıdım. Diyarbakır halkı da bundan çok rahat bir şekilde istifade edebiliyor. Bu yaptığım sistemi biraz daha ciddi bir boyuta taşımak istiyorum. Belediyelerin platformlarında bu sistem yayınlanabilir. Onların verileriyle sistem daha ciddi bir hale gelebilir. Yaptığım sistem iki boyutlu bir sistem ilerleyen zamanlarda bunu üç boyutlu hale getirebiliriz. Diyarbakır tarihi mekanları olan bir yer. Bu tarihi mekanlar küçük yazılımlarla üç boyutlu bir şekilde modellenip bu sisteme entegre edilebilir. Kentimiz gelmek isteyen herhangi bir yabancı turist bile şuan ki tarihi mekanları üç boyutlu bir şekilde gezebilir” diye konuştu.