Av. Hilmi Özalp, anonim şirketlerin ve kooperatiflerin sözleşmeli avukat bulundurmak zorunda olduğunu ve kanuna aykırı davranan anonim şirketler ve yapı kooperatifleri hakkında baronun suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Adres Patent Yönetim Kurulu Üyesi ve Ali Yüksel & Hilmi Özalp Hukuk Bürosu kurucu ortağı Av. Hilmi Özalp, anonim şirketlerin ve kooperatiflerin sözleşmeli avukat bulundurmak zorunda olduğunu söyledi.

Özalp, ”1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35/3. maddesine göre; Türk Ticaret Kanununda öngörülen esas sermeye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı 100 ve daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli avukat bulundurmak zorundadır” dedi.

Yapılan sözleşmelerin 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na ve avukatlık asgari ücret tarifesine uygun olması gerektiğini belirten Özalp, sürekli avukatlık hizmetleri sözleşmesi düzenleyen avukatın sözleşmenin bir nüshasını baroya vermesinin zorunlu olduğunu, kanuna aykırı davranan anonim şirketler ve yapı kooperatifleri hakkında baronun suç duyurusunda bulunacağını aktardı.

Av. Hilmi Özalp şöyle devam etti: “Bu hükümlere aykırı davranan kuruluşlara, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35’inci maddesinin 3’üncü fıkrası gereği Cumhuriyet Savcısı tarafından, baronun şikayeti üzerine sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay, 2017 yılı için belirlenen aylık brüt ücret miktarı bin 777 lira 50 kuruş olup, iki aylık brüt asgari tutarı olan 3 bin 555,00 lira para cezası verilecek".

Anonim şirketlerin ve üye sayısı 100 ve daha fazla olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli avukat bulundurup bulundurmadığını baroya bildirmesi gerektiğini söyleyen Özalp, 2016-2017 yılına ait avukatlık sözleşmesi ve ilgili ücret ödemelerini gösteren serbest meslek makbuzu ödeme belgesi örneğinin, eğer avukat sigortalı çalışan ise 2017 yılına ait maaş bordrolarının örneğini baroya bildirmeleri gerektiğini söyledi. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’na aykırı davranan şirketler hakkında baroların, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunarak yasal işlem başlatacağını açıkladı.

Anonim şirketler ticari hayatta büyük ciroları olan işletmeler olduğunun altını çizen Özalp, "Şirketlerin ve kooperatiflerin yaptıkları işlemlerde avukattan yardım almaması ticari hayatta hukuksal birçok eksiği beraberinde getirmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi açısında önemli bir gelişme. Her ne kadar yasaya göre zorunluluk olsa da zaten anonim şirketlerin ve yapı kooperatiflerinin avukat bulundurması gerekir" ifadelerini kullandı.