Ar-Ge Değerlendirme ve Karar Kurulu toplantısının beşincisi Kayseri Sanayi Odası (KAYSO), KOSGEB ve Erciyes Üniversitesi temsilcilerinin katılımı ile KAYSO’da yapıldı. Toplantıda 6 Proje görüşülerek karara bağlandı.

Değerlendirme kurulu toplantısına, KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, KOSGEB İl Müdürü Ahmet Özbekler, Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kenan Danışman ve Prof. Dr. Necdet Altuntop katıldı.

Toplantı hakkında bilgi veren KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Bugün Odamızda sanayicilerimizin Ar-Ge ve inovasyon projelerini görüşmek üzere bir kez daha toplandık. Toplam 6 projeyi görüşerek karara bağladık. 2016 yılında KOSGEB tarafından Kayserili sanayicilere 2 milyon TL değerinde bir destek sağlanmış durumunda ancak biz bunu yeterli görmüyoruz. Üyelerimizin uluslararası alanda rekabet üstünlüğünü sağlamaları adına A-ge ve inovasyon projelerine daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Başkan Büyüksimitci, Ar-ge ve inovasyon günümüzde rekabetin vazgeçilmez unsurlarından biri haline geldiğini belirterek, Ar-Ge teşvikleri ile sanayisi desteklenen ülkelerin dünya rekabet sıralamasında en üst seviyelerde yer aldığını söyledi.

Bu bağlamda 2016 yılı ağustos itibarıyla Türkiye’de Ar-Ge noktasında yeni bir dönemin başladığını belirten Başkan Büyüksimitci, özel sektörün Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik bütün mevzuatının yenilendiğini ve sanayicilerin işlerini kolaylaştırıcı birçok uygulamanın devreye sokulduğunu belirterek, Kayserili sanayicilere bu desteklerden daha fazla yararlanmaları yönünde çağrıda bulundu.

KOSGEB olarak işletmelere sundukları destekler içerisinde en öncelikli konulardan birisinin Ar-Ge ve İnovasyon projeleri olduğunu belirten KOSGEB Kayseri İl Müdürü Ahmet Özbekler, Endüstri 4.0’ın konuşulduğu günümüzde, biz de ülke olarak çalışmalarımızı katma değeri yüksek ürünlere ve yenilikçiliğe ayırmak zorundayız. Bu noktada ister yüksek teknoloji ürünler üretilsin, ister orta dereceli ürünler üretilsin, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının geniş bir yelpazede yapılabileceğinin örneklerini görmek mümkündür” dedi.

Projelerin gerek değerlendirme sürecinde, gerekse projenin yürütülme aşamasında öğretim üyelerinin rolü ve katkısının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Özbekler, Önümüzdeki dönemde bu işbirliğinin artarak devam etmesi gerekir. Çünkü KOSGEB olarak destek süreçlerimizde büyük bir dönüşümün içerisindeyiz. Yakın zaman içerisinde Teknoyatırım ve Stratejik Ürün gibi farklı programlar kapsamında, 5 milyon TL’ ye kadar ve geri ödemesiz ve geri ödemeli olarak yüzde yüz oranında destek vereceğiz. Yani proje bedelinin tamamı destek alabilecek. Bu desteklerden yararlanabilmek için işletmelerimizin ar-ge çalışmasının olması ya da Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR Belgesi) gibi belirleyici kıstaslar olacak” diye konuştu.

Ar-Ge ve inovasyon desteklerinin KOBİGEL proje çağrısı ile birlikte değerlendirildiğinde, sanayicilere çok ciddi katkılar sağlayacağı ifade eden Özbekler, katkılarından dolayı kurul üyelerine ayrı ayrı teşekkür etti.