Yozgat Makine Mühendisler Odası Başkanı Tahir Demirel, bina içerisindeki ulaşımı kolaylaştıran asansörlerin periyodik bakımlarının yaptırılması konusunda vatandaşları uyardı.

Düzenli bakım yapılmayan ve güvenlik tedbiri alınmayan asansörlerde üzücü olayların yaşanabileceğinin altını çizen Demirel, "Gelişen ve büyüyen şehirlerin çok katlı binalara ihtiyaç duyması ve bu tip binalara yönelmesi pek çok açıdan zaruri olmuştur. Çağdaş ve planlı bir kentleşme oluşumunda ortaya çıkan çok katlı binaların ve binalarda kullanılan asansörlerin önemi ve kullanımı da her geçen gün artmaktadır. Gün geçtikçe yoğunlaşan asansör kullanımı, gerekli denetimlerin yapılmamasından ve doğru kullanılmamasından dolayı, asansör kazalarını da beraberinde getirmektedir" dedi.

Demirel, Yozgat Makine Mühendisleri Odası ile Yozgat Belediyesi arasında yapılan protokol ile birlikte 2 yıl boyunca gerekli kontrollerin oda tarafından yapılacağını belirterek,"Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği madde 15’de bina sorumlu yükümlülüklerinde asansör periyodik kontrolleri bina sorumlusuna aittir. Yıllık kontrol faaliyetleri kapsamında, bina sorumlusunca kontrolüne izin verilmeyen veya asansör monte eden veya onun yetkili servisinin nezaret etmekten imtina etmesi nedeniyle kontrolü yapılamayan veya kontrol neticesinde can ve mal güvenliği açısından tespit edilen uygunsuzluklara yönelik gerekli düzeltme faaliyetleri gerçekleştirilmeyen asansör, yıllık kontrolü yapılıncaya kadar veya gerekli düzeltme faaliyetleri tamamlanıncaya kadar, yapının bağlı bulunduğu belediye tarafından mühürlenerek hizmetten men edilecektir" şeklinde konuştu.