AYDIN (AA) - Mustafa Kemal Atatürk'ün Aydın’ın Nazilli ilçesine gelişinin ve Sümerbank Basma Fabrikası'nın hizmete açılışının 78. yıl dönümü törenle kutlandı.

İstasyon Meydanı'ndaki törende, protokol üyeleri Atatürk Anıtı’na çelenk sunduktan sonra saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okudu. Nazilli Garı'nda devam eden törende katılımcılara Atatürk'ün Nazilli'ye gelişi belgeseli izletildi.  

Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, törendeki konuşmasında 77 yıl önce Türkiye'de sanayileşme sürecini başlatan önemli atılımlardan birisi olan Sümerbank Basma Fabrikasının, bizzat Ulu Önder Atatürk'ün katıldığı törende açıldığını hatırlattı.

- Anadolu Ajansı'nın haberi 

Alıcık konuşmasına şöyle devam etti:

"Açılış günü Anadolu Ajansı'nın (AA) Nazilli'den geçtiği haber, Yeni Asır Gazetesi'nin 11 Ekim 1937 tarihli sayısında 'Atatürk Nazilli'de coşkulu tezahüratla karşılandı' başlığı ile yer almıştı. Atatürk, yaya olarak İstasyon Meydanı'nda bulunan otele çıkmış ve kısa süre dinlenmişti. Daha sonra Sümerbank Fabrikası balkonuna çıkarak kendisine sevgi gösterisinde bulunanlara seslenmişti."

Protokol üyeleri konuşmaların ardından, kapatılıp Adnan Menderes Üniversitesi Sümer Kampüsüne dönüştürülen Sümer Basma Fabrikası'ndaki Atatürk Müzesi'ni gezdi ve anı defteri ile fabrikanın son basma kumaşlarını inceledi.

Törene Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Garnizon Komutanı Albay Ekrem Turan, Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Cumhuriyet Başsavcısı İlker Yazıcı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Baki Deniz, İlçe Emniyet Müdürü Bünyamin Daşdemir, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.