Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva tarafından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde “Türk Dünyası, Türkiye-Azerbaycan İlişkileri ve Karabağ Meselesi” konferansı verildi.

GAÜN Yurtdışındaki Türkler ve Akraba Toplulukları Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferans öncesi mini bir konser verildi. Azerbaycan’da kullanılan yöresel müzik aleti ’tar’da Prof. Dr. Ilgar İmamverdiyev piyanoda Doç. Dr. Efkan Zeki Saleh katılımcılara Türk ve Azerbaycan şarkılarını seslendirdi. Konferansın açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, dünyada artık normların değiştiğini, Batı medeniyetinin sürekli bize ilkeler dayatırken demokrasi, insan hakları, eşitlik derken aslında bu güç algısı içerisinde sadece kendileri için geçerli olduğunu son yüzyılımız ve bugünlerin çok net gösterdiğini vurguladı. Prof. Dr. Gür, “Filistin’deki yapılan katliamlara karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 14 reddine rağmen, 15 ülke var 14’ü reddediyor ama bir devlet gücüne dayanarak reddedebiliyor. Hani demokrasi, ilke, ahlak vardı? O yüzden artık maskeler düşüyor ve yeni bir sistem oluşturma zamanı. Bir taraftan Asya’nın kapısında diğer taraftan Avrupa’nın girişinde ve en önemlisi de orta dünyanın geçiş merkezinde olan Türkiye, Anadolu ve Azerbaycan. Bunlar başta olmak üzere eğer İslam ülkeleri ve beraberinde Turan ülkeleri, en önemlisi de mağdur ve mazlum olan tüm milletlerin yer aldığı gönül coğrafyaları eğer bir araya gelebilirse o zaman artık sömürgenin değil mağdur ve mazlumların bu dünyada söz hakkı olacak” dedi.

“Yeniden gücümüzü keşfedeceğiz“

Prof. Dr. Gür konuşmasının devamında, “Uzun yıllar Azerbaycan’ın ana toprağı olan bir ’oldu bitti’ye getirilerek istila ve aynı zamanda ilhak edilmeye kalkılan Karabağ var. Bütün dünyanın gözü önünde katliam yapıldı. Aynı zamanda Hocalı katliamı yapıldı. Bosna’da, Suriye’de, Filistin’de katliam yapıldı. Bu kadar güçlü ve kural koyucular hiç kımıldamadılar, ölümleri seyrettiler. Sadece bizi suçladılar. Bizim suçumuz yok mu, var, gücümüzü kullanamadık, birlik ve beraberliğimizi koruyamadık. O yüzden artık dışarıda suç bulmak değil yeniden kendi gücümüzü keşfedeceğiz birlik beraberlik ruhuyla sorunları kendi içimizde çözmeyi öğreneceğiz” şeklinde konuştu. Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili Ganire Paşayeva, “Büyük güçlerin karşısında durabilmemiz için ilk önce Çanakkale’deki gibi ruh, duygu ve düşünce birliğine ihtiyacımız var" dedi.

“Biz bu coğrafyada yeniden bir Çanakkale’den geçiyoruz” diyen Paşayeva şöyle devam etti:

"Tarih hocamız, ’gençlere tarihi sadece geçmiş gibi anlatmayın. Tarih sadece geçmiş değil tarih bugün ve yarında aynı zamanda’ derdi. Çünkü tarih bilinci size bugün doğru ayaklarınız üzerinde durmayı, her şeyin farkında olmayı, kendimizi doğru şekilde koruyabilmeyi ve geleceğe sağlam yürümemiz için en önemli anahtardır, kilit noktasıdır. Bu coğrafyada evet yeni bir Çanakkale’den geçiyoruz ve bu coğrafyada ihtiyacımız olan şey; oradaki ruhtur, bilinçtir oradaki birlik ve dayanışmaydı. Biz ne zaman birlik olduysak kazandık demekti. Çanakkale bize bunu söylüyor. Artık o Sovyetlerin aciz zulmü içerisinde aydınlarının çoğunu kaybetmiş, hiçbir askeri, ordusu olmayan Azerbaycan değil. Bugün Azerbaycanımız kalkınan Azerbaycan’dır ve Güney Kafkasya’nın en büyük gücüdür, en güçlü devletidir. Karabağ konusu bizim için ölüm kalım konusudur. Çünkü 20 binden fazla şehidimizin kanı var. O yüzden de Karabağ konusunda Azerbaycan ne olursa olsun biz topraklarımızı işgalden azat edeceğiz. İnşallah bir gün sizinle birlik beraberlik içerisinde işgalden azat edeceğimiz güzel Karabağımız’da da görüşeceğiz. Oradaki vatanınıza sizleri bekliyoruz. İnanıyoruz ki, siz bizden daha iyi olacaksınız ve biz birlikte bu coğrafyanın kaderini değiştireceğiz. Karabağ’da da bayraklarımız dalgalanacak. Diğer kardeşlerimizde daha huzurlu vatan coğrafyasında oturacak. Bu yolda hepinize başarılar diliyorum. Allah Azerbaycanımızı ve Türkiyemizi bütün Türk Müslüman dünyasını korusun" diye konuştu.

Yurtdışındaki Türkler ve Akraba Toplulukları Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, altı aydan kısa bir sürede TÜBİTAK Dergipark’ta turan çalışmaları dergisi adı altında uluslararası hakemli bir dergi yayınına başladıklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Tansü, Ganire Paşayeva’nın gayretleriyle Azerbaycan’ın kuruluşunun 100. Yılı nedeniyle haziran ayında Bakü’de 1. Uluslararası Türk Dünyası Coğrafyası Kültür Kongresini gerçekleştireceklerini söyleyerek, "Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in himayesinde olacak. Azerbaycan Bilimler Akademisi ile ortaklaşa yapmayı planlıyoruz. Türkiye’den de çeşitli devlet kuruluşları ortağımız olacak” diye konuştu.

Tansü, dönem boyunca gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verdi.