Başbakan Binali Yıldırım, “Depremin doğuracağı sonuçları, can kayıplarını ortadan kaldırmak için daha çok çalışıp daha çok gayret edeceğiz. Her şeyden öncesi depremin farkındalığını öğrenmeliyiz” dedi.

Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümünde anma töreni düzenlendi. Törene Başbakan Yıldırım’ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Çiğdem Karaaslan ile Öznur Çalık, Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

18 yıl önce büyük bir deprem felaketi yaşandığını ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, şöyle devam etti:

“18 yıl önce bu gece merkez üssü Gölcük’te bulunan o büyük deprem felaketini yaşadık. Bu anma gecesinde o felakette hakkın rahmetine kavuşan bütün deprem şehitlerini rahmet ve şükran ile anıyoruz. Yakınlarına ailelerine sabrı celil rabbimden niyaz ediyorum. 17 Ağustos 1999’da sadece Gölcük’te, Kocaeli’de, Sakarya’da değil bütün Türkiye’de milletimizi tarifi imkansız büyük bir acı ile karşılaştı. Üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen her vatandaşımız aynı acıyı yaşıyor, hissediyor. Depremlerin getirdiği bu felaketi unutmamak için, tekrar bu depremlerde acıları yaşamamak için bu anma toplantıları düzenliyoruz. Deprem öldürmez, hazırlıksız, sağlıksız yapılar öldürür. Depremin ilk anında şoklar atlatılır atlatılmaz ve tekrar olası bir depremde aynı acıların yaşanmaması adına 15 yıl boyunca belediyemizle, hükümetimizle el ele vererek dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Uzun soluklu bir iş bu. Hukuki tarafı, mali tarafı, zaman boyutu var. Ama hiçbir şey insan hayatından daha değerli daha önemli değil. Şartlar ne kadar zor olursa olsun inşallah ülkemizin her tarafında bu ve buna benzer depremlerde meydana gelecek acıları azaltabilmek ve insanımızın hayatını kurtarabilmek adına var gücümüzle çalışıyoruz, çalışacağız. O depremde 17 bin 480 vatandaşımızı kaybettik. O günden bu yana yaraları sarmak için yoğun çalışma içerisindeyiz. Giden mal, yıkılan binalar yerine gelir ama giden can geri gelmez. Bu bilinçle gayretlerimizi arttırıyoruz.”

“Deprem tatbikatları organizasyonlarını aralıksız tekrarlayacağız”

Depremin farkındalığının öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Depremle yaşamayı mutlaka öğreneceğiz. Depremin doğuracağı sonuçları, can kayıplarını ortadan kaldırmak için daha çok çalışıp daha çok gayret edeceğiz. Her şeyden öncesi depremin farkındalığını öğrenmeliyiz. Bunun için deprem tatbikatları okullarda eğitim ve sürekli kamuda gerekli organizasyonları aralıksız tekrarlayacağız. Bu kadar büyük bir kaybın yaşandığı bu bölgede o günü tekrar yaşarken hissedilen o büyük üzüntüyü burada idrak ediyoruz. Milletlerin tarihinde yaşanmış bu tür üzüntülü olayların bizim tarihimizde de yeri vardır. Erzincanlıyım. Erzincan depremini yaşamadım ama yıllarca dedelerimizden ninelerimizden dinledik. O büyük felaketi yaşayanlar ve o felakette sağ kalanlar bu felaketi anlatırken o günü aynen yaşar gibi hüzünlendiklerine şahit olduk. Rabbim milletimize daha böyle büyük acılar yaşatmasın, devletimizi ve milletimizi bu ve buna benzer felaketlerden muhafaza etsin. Sözlerimi tamamlarken bugün anma töreninde hüznümüzü paylaşan bütün katılımcılara şükranlarımı sunuyor ve Cumhurbaşkanımızın sizlere selamlarını sevgilerini iletiyorum. 17 bin 480 şehidimize Mevlâ’dan rahmet, siz geride kalan ailelerine yakınlarına sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Milletimizin acısını paylaşıyorum” ifadelerine yer verdi.