Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, 900 rakımlı Yarbaşçandır Mahallesi’nde, üretimini teşvik amacıyla meşhur Çandır Kuru Fasulyesi’ni çapaladı. Hasta sonunda şenliği yapılacak olan fasulyenin kısa süre içinde coğrafi işaret ve patentinin alınacağı bildirildi.

Konyaaltı Belediyesi, Yarbaşçandır Mahallesi’nde bölgenin iklim ve arazi koşullarına uygun olan fakat son dönemde üretimi azalan Çandır Kurufasulyesi’nin ekiminin teşvik edilmesi ve çiftçilere destek amacıyla kırsal kalkınma projesi düzenledi. Belediye mülkiyeti kendisine ait olan yaklaşık 10 dönümlük alanda modern tarıma uygun şekilde kuru fasulye ekimi gerçekleştirdi. Başkan Böcek ise köylülere hem örnek olmak hem de fasulyenin üretimine teşvik etmek amacıyla fasulye tarlasında çapa yaptı. Tarlada belediye meclis üyeleri ve köylülerle inceleme yapan Başkan Böcek, fasulyelerin dibinde çıkan otları da elleriyle yoldu. İki sıra fasulye çapalayan Başkan Böcek, daha sonra köylülerin sorunlarını dinledi.

"Üretimi teşvik"

Başkan Böcek, köyden kente geçişle birlikte köylerin mahalle olduğunu hatırlatarak, içinde bulundukları Yarbaş Çandır’ın çok özel ve güze bir yer olduğunu kaydetti.

Dağlık olması nedeniyle mahallede tarım arazisinin az olduğunu dile getiren Başkan Böcek, “Ancak bu bölgenin meşhur bir fasulyesi var. Tüm Türkiye’de bilinir. Çandır fasulyesi küçük ve lezzetlidir. Köylülerimizle birlikte köyden kente göçü önlemek, aynı zamanda Çandır fasulyesinin ekim alanlarını arttırmaktır. Önceleri bu mahallede 20 ton fasulye üretilirken, şimdi 2 tona kadar düştü. 1000 olan nüfus önce 400 bugünlerde ise 170 kişiye kadar düştü” dedi.

"Patenti alınacak"

Mülkiyeti Konyaaltı Belediyesi’ne ait olan 10 dönümlük alanda Çandır Fasulyesi üretimine başladıklarının altını çizen Böcek, “ Amacımız öncelikle Çandır Kuru Fasulyesi’nin coğrafi konum işaretini alacağız. Ardından patentini almak istiyoruz. Köylülerimizi yeninden koptukları yerlere yeniden ilgilerini çekmek için örnek bir çalışma yapıyoruz. Alacağımız patentle de Konyaltımızı ve Antalya’mızı tüm Türkiye’ye tanıtacağız” diye konuştu.

"Hasat şenliği yapılacak"

Belediye olarak tüm köylülere Çandır Kuru Fasulyesi’ni yetiştirme alanında destek vereceklerini vurgulayan Başkan Böcek, birkaç yıl içinde fasulyenin yeniden tezgahlardaki yerini alacağını belirtti.

Böcek, Çandır Fasulye Yayla Şenliği’ni de bu yıl hasat sonunda yapacaklarının da müjdesini verdi.