Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpunar, “Şuanda hayvan pazarındaki kurbanlık satışları bir iki yıl önceki fiyatlarla aynıdır. Fiyatlarda yükselme söz konusu değildir. Kurban almaya gelen kişilerde fiyatların yüksek olmadığını göreceklerdir” dedi.

Türkiye’nin en çok hayvan yetiştiren ikinci ili olan Erzurum’da, kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlık fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Erzurum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpunar, kurbanlık fiyatlarının geçen yıllara göre aynı olduğunu söyledi. Fiyatlarda yükselmenin olmadığını ifade eden Başkan Akpunar, “Erzurum hayvancılık konusunda Türkiye’nin ikinci ilidir. Ama besicilik materyalinde Türkiye’nin birincisidir. Hinterlant alanımız kesinlikle hayvancılık için önemlidir. Şuanda pazardaki satışlar bir iki yıl önceki fiyatlarla aynıdır. Fiyatlarda yükselme söz konusu değildir. Kurban almaya gelen kişilerde fiyatların yüksek olmadığını göreceklerdir. Tabi hayvanın yerindeki fiyatları ile batıya giden hayvanlar arasında fiyat farkı vardır. Bu farkta buradan oraya kadar oluşan masraflardır. Bu durum oradaki fiyatlara yansıyabilir. Ama şuanda Erzurum hayvan pazarındaki fiyatlar herhangi bir anormallik yoktur. Diyebiliriz ki et fiyatları civarındadır. Bugün kurbanlık için satılan hayvanların fiyatları kombinaya verilen fiyatlardadır. Erzurum’da canlı olarak fiyatlara bakacak olursak paskül 19-20 lira arası, diğer halk dilinde arabi pazar dediğimiz hayvanlarda da insanlar gözlerine kestirip almaktadırlar. Fiyatlarımız 5 bin lira civarından başlar, 1 ton 1 ton 100 kilo gelen kurbanlıklarda 20 bin civarında satılmaktadır. Fiyatların değişmesi tamamen hayvanın ağırlığı ile ilgili bir durumdur” diye konuştu.

“Bizim et ithalatı yapmamıza gerek yok”

Türkiye’nin hayvancılık konusunda verimli olduğunu belirten Başkan Emrullah Akpunar, “2004 yılında karkas etin kilosu 12 lirayken bir torba yem 7,5 liraydı. 2017 yılında 12 lira olan karkas etin kilosu 30 lira olmuş yemin torbası ise 50 lira olmuştur. Bu değerlendirmeler tüketicilerimiz gerçekten üreticilerimiz ayakta kalsınlar biz ithalatçı olmayalım diye çaba göstermek isterlerken kendi etimizi kendimiz tüketelim diye düşünecek olurlarsa et fiyatlarımız yüksek değildir. Bu rakamlar farazi rakamalar değildir. Bu rakamlar resmi kayıtlardır. Bunlar dikkate alınırsa üreticilerimiz et çok pahalı alamıyoruz kelimesi ortadan kaybolmuş olur. Dolayısı ile bizlerde üreticimizi küstürmemiş oluruz. Bizim et ithalatı yapmamıza gerek yok. Çünkü ülkemiz hayvancılık için çok verimli bir bölgedir. Hayvancılıkla ilgili tecrübesi olan bir toplumuz. Onun için tüketiciye yemiş olduğu etin pahalımı ucuz mu olduğunuz anlatmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.