Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, çininin dünya markası haline gelmesi için Kütahya Belediyesi’nin bütün öneri ve iş birliklerine hazır olduğunu dile getirdi.

Kütahya’daki Çini Şenliği etkinliğinde konuşan Başkan Kamil Saraçoğlu, “Kütahya geçmişinden bu güne kadar sanatçıların şehri olmuş. İnce fikirle düşünen, çiniye yansıtan bir yapıya sahibiz. Son dönemlerde bunu öne çıkarmanın, bunu dünyaya haykırmanın zamanının geldiğini düşünüyorum. Kütahya çini ve el sanatları konusunda belki Türkiye’deki ilk şehirlerden biri. Belediye olarak çininin öne çıkması ve Kütahya’mızı hem Türkiye hem de Dünya’da bu tür iş birlikteliklerine hazır olduğumuzu söylemek isterim. Çini deyince Kütahya ayrı bir öneme sahip. Her beş aileden birinin çiniyle iştigal ettiği, geçimini oradan sağladığı bir sektörden bahsediyoruz. Yaklaşık 6 bin kişinin üzerinde kişi bu sanattan ekonomik gelir elde ediyor. Bir de merdiven altı dediğimiz evlerinde bu işle uğraşan kişiler var. Bunlar görünmeyen tarafları. Yaklaşık 40 - 45 bin kişinin bu sektörde olduğunu söylemek isterim. Bu anlamda Belediye olarak çiniyi öne çıkarmak, sanatçılarımızı öne çıkarıp değerini verme adına gayret göstermemiz gerekiyor. Onlarla iç içe olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı çalışmaları hakkında yürütülen çalışmaları anlatan Başkan Saraçoğlu, “2016 yılında UNESCO Kültürel Miras Listesine çininin girmesi bizleri memnun etti. Belediye olarak Kütahya Valiliği ve ZEKA ile yürüttüğümüz Kütahya’mızı UNESCO’da Yaratıcı Şehirler Ağına Alma, çiniyi birinci plana alarak yapılan çalışmaları 1,5 yıl önce başlatmıştık. Artık son aşamasına geldik. 2 ziyaret yaptık. Paris’te geçtiğimiz ay bir konferans düzenlendi. UNESCO’ya üye tüm ülkelerde çininin öneminden bahsedildi. Bu ay sonu itibari ile önemli bir gelişmeyi de paylaşırız diye düşünüyorum. Kütahya Belediyesi ve ZEKA bizden önceki dönemde başlattıkları bir projede ortak aradılar ve maalesef Kütahya’da bir ortak bulamadı. Yüzde 75’i hibe, yüzde 25’lik bir ortak bulunamadı. Biz de göreve geldiğimizde bu işe varız ve yüzde 25’ini biz üstleniyoruz dedik. Bu projeyi başlatmış olduk. Çiniye bir katma değer katıp, AR-GE çalışmaları ile çini sanatını öne çıkarmak, atölyelerini değerlendirip kalite noktasında bir yere getirmek için yaklaşık 6 milyon TL’lik bir bütçe ile Kütahya’ya büyük bir katkı sağlamayı düşünüyoruz” dedi. (EFE)