Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Yüksek Öğrenim Kız Yurdu’nda öğrencilerle buluşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Boğaçayı Projesi kapsamında oluşturulacak film stüdyoları içinde sinema endüstrisinde çalışacak gençler için bir de sinema akademisi açacaklarını söyledi.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, KADEM Antalya Yüksek Öğrenim Kız Yurdu’ndaki öğrencilerle bir araya geldi. Kadınlara yönelik hizmetlerini anlatan Türel, öğrencilerin sorularını yanıtladı. KADEM Antalya İl Temsilcisi Zeynep Ayşe Taş, Yurt Müdürü Sevim Kürklü’nün de hazır bulunduğu buluşmaya öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Yasaklarla mücadele
KADEM’i çok önemsediğini belirten Başkan Türel, kadınların toplumdaki yerini güçlü bir şekilde alabilmesi için çok başarılı çalışmalar yaptığını söyledi. AK Parti’nin de kuruluşundan itibaren yasaklarla mücadele ettiğini ve özgürlüklerin güçlendirilmesi için çalıştığını ifade eden Türel, “Bizim Türkiye’nin kalkınma hamlesi içinde yaptığımız en önemli işlerden bir tanesi ekonomik kalkınmayı manevi kalkınmayla birlikte yapmamız olmuştur. Toplumumuzun, gençlerimizin ahlaklı bir birey olmasını sağlayacak çağdaş, kalkınmış bir ülke modeli ile birlikte, toplumun maneviyatını güçlendirmek ve geleceğe daha emin adımlarla ilerlemek istiyoruz. O yüzden özgürlüklerin güçlendirilmesi için yasaklarla mücadele diyoruz. Biz özgürlükleri güçlendiriyorken Türkiye’de hep yanlış anlaşıldık. Kadınlarımıza anayasada ayrıcalık tanıdığımızda bunu bile suistimal ve provoke etmeye çalıştılar” dedi.
Önyargılar bizi yıldıramaz
Bunun en canlı örneğini Antalya’ya Kadınlar Plajı’nı açtığında yaşadığını anlatan Başkan Türel, “Neymiş? Kadınlara ayrıcalıklı bir plaj yapılamazmış. Bu kadını ötekileştirmekmiş. Hiç önemsemedim ve şimdi Alanya’da da bir kadınlar plajının temelini attım. Finike’yle Demre arasında batıdaki ilçelerimiz için de bir tane daha yapıyorum. Bugün Kadınlar Plajı’na giden misafirlerimiz, oradaki hatıra defterine Allah senden razı olsun iyi ki yapmışsın diyor. Tabi oradaki rahatlığı dışarıda bulabilmek mümkün değil. Siyasi fanatizm yaşayan, farklı partilerden kadınlar da oraya gidiyor, çok memnunlar. Gayrimüslimler oraya gidiyor. Sadece Kadınlar Plajından istifade etmek için Antalya’ya gelenler olmaya başladı. Hani kadınlar plajı bu toplumu ayrıştıracaktı. Müslümanı, gayrimüslimi, inanmışı, ateisti, AK Partilisi, CHP’lisi, MHP’lisi orada çok mutlu, kaynaşmış durumda. Demek ki Kadınlar Plajı bu toplumu ayrıştırmaz birleştirirmiş. Dolayısıyla toplumda kadının değerini bulması gereken hususlarda önümüze öcü gibi sunulan önyargılardan dolayı yapacağımız işten yılmayacağız.”
Büyükşehir’de kadın eli
Büyükşehir Belediyesi’nde sosyal hizmetlerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı koltuğunda bir kadının oturduğunu, 3 kadın daire başkanının görev yaptığını aktaran Başkan Menderes Türel, “Kadınlara yönelik birçok projemiz var. Kadın istihdamı ve girişimciliği ile ilgili bir sosyal projemiz başlayacak. Aile Eğitim ve Sosyal Hizmet Merkezlerimizde anneler ve çocuklar çok önemli destekler alıyorlar. ASMEK’lerimiz Antalya’nın en büyük okulu. 17 bin mezun veriyor senede. Yüzde 70’i hanımefendiler” diye konuştu.
Bambaşka bir Antalya
Antalya’nın kalkınması yönünde de çok önemli adımlar attıklarını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Antalya’yı bir vizyon şehir kimliğine büründürme gayretimiz var. Bu vizyon projeleri kazandırdığımızda Antalya bambaşka bir kimliğe bürünecek. Bambaşka bir sosyal yaşam kalitesi, bambaşka bir ekonomik kalkınma söz konusu olacak. Marka şehir söyleminin içini doldurmazsanız o marka çöker. O yüzden biz Antalya’yı dünyadaki rakiplerinin önüne geçireceğiz. İşte Konyaaltı Sahil Projemizin Kasım’ın 18’inde ihalesini yapacağız. İçinde marina, sinema stüdyoları, yaşam alanları bulunan Boğaçayı Projemiz, Lara’da Kurvaziyer Liman ve Yat Limanları Projemiz, 3. Etap Raylı Sistem Projemiz, Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşümü olan Kepezaltı- Santral projemiz ile Antalya’nın marka değeri artacak. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanlarımız bütün bu çalışmalarımıza muhteşem destek veriyor.”
Ekmek ve aş bu projelerin içinde
Bazılarının ‘bu projelerin Antalyalıya ne katkısı olacak’ dediğini hatırlatan Türel, “Bir Boğaçayı Projesi’nde 10 bin hemşerimiz iş sahibi ekmek sahibi olacak. Bir şehir zenginleşirse ekonomi yatırımla büyür. Eğer bir şehir zenginleşirse o şehirde yaşayan da zenginleşir. İşsizi iş sahibi olur, iş sahibi olan işini büyütür, 2009 seçim kampanyamda golf sahası yapacağım dediğim de hatırlayın billboardlara “bana ne bundan bana bu lazım” deyip ekmek resmi koydular. Ekmek golfun içinde. Bana ne Boğaçayı’ndan bana ekmek lazım, bana ne kavşaklardan bana ekmek lazım diyorlar. Kavşakların üstünden insanlar geçiyor. Sen kendini insan olarak görmüyorsan o senin bileceğin iş” ifadelerini kullandı.
19 kavşaktan 17’si bitti
Antalya’nın geçmişle mukayese edilemez düzeyde geliştiğine dikkat çeken Türel, “2014 seçimlerinden önce 19 kavşak taahhüdünde bulunmuşum. 17 tanesini 2 sene de bitirdik. Biz çok seçim taahhüdü biliriz. Neler söylendi unutuldu, 100 bin kişiye iş denildi “ya ben 10 bin dedim bir sıfırı kim koydu” dediler, bedava elektrik dediler, suya zam yaptılar. Tabi bunları da hatırlamamız lazım” dedi.
Sinema akademisi
Antalya’da kültürel ve sanatsal faaliyetlere büyük önem verdiklerini anlatan Türel, “Bu etkinlikler bir şehrin kılcal damarlarıdır. Şehir tiyatrosu kurdum. Film festivali yapıyoruz, sinema stüdyoları kuruyoruz ve piyona festivali yapıyoruz. Bu alanları boş bırakmayacağız. Dünya sinema endüstrisini Antalya’ya çekmek için Boğaçayı’na sinema stüdyoları yapıyoruz. Sinema stüdyolarının içine bir turizm akademisi, bir de sinema akademisi koyacağım. Kurguyu, montajı teknik faaliyetleri niye buradan yetişmiş arkadaşlarımız yapmasın. Şimdi bunları yetiştireceğiz. Bir filmin sanat yönetmeni neden Antalya’dan yetişmiş genç bir kızımız olmasın. Belki o akademilerden yetişecek gençlerimiz Tom Cruise, Brad Pitt gibi Hollywood’un ünlü yıldızları ile birlikte çalışacak. Bunlar 15-20 senelik perspektifler.”
Toplu ulaşımda devrim
Toplu ulaşımda devrim niteliğinde yenileme başlattıklarını anlatan Türel, Ocak ayından itibaren Antalya merkezinde toplu ulaşımın tamamen otobüslerle olacağını vurguladı. Düne kadar Antalya’da 6 başlı toplu ulaşım sistemi olduğunu kaydeden Başkan Türel, “Toplu ulaşımın yüzde 85’i toplu ulaşım esnafına ait, kamuya ait değil. 6 başlı sistemde toplam 80 tane hat var. Bunun 50’si tek bir yerden geçiyor. Neden? Para kazanan hat olduğu için. Şimdi havuz sistemini kurduk. Esnafı ötelemedik. Sistemi doğru kurguluyoruz. Esnaf az para kazanan hatta da gitse, çok para kazanan hatta da gitse, gelir bir havuzda toplanacak ve esnaf arasında eşit paylaşılacak. Bu nedenle tek tip araca dönüşüm yapıyoruz. Böylece 50 hat tek bir yerden geçmeyecek. Haziran ayına kadar hat yenileme işlemi de tamamlanacak. Duraklarda beklemeler olmayacak” şeklinde konuştu.