Mersin’de Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başta olmak üzere belediye, oda ve kurum başkanları, yayınladıkları mesajlarla 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı.

Kocamaz: “Öğretmenlerimizin üstlendikleri vazife kutsal, ortaya koydukları emek de kıymet biçilemeyecek kadar değerlidir”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, Öğretmenler Günü mesajında, “Çocukluğumuzdan gençliğimize uzanan süreçte; hayatımızın en önemli safhalarının şekillenmesinde, karakterimizin inşasında, geleceğimizin biçimlenmesinde çok büyük hizmetleri olan saygıdeğer öğretmenlerimizin, 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun” dedi.

Öğretmenlerin, vatanın her bir köşesinde adeta arı gibi çalışarak, karanlığa karşı aydınlığın, zorbalığa karşı insanlığın, cehalete karşı bilgeliğin mücadelesini verdiklerini belirten Kocamaz, üstlendikleri vazifenin kutsal, ortaya koydukları emeğin de kıymet biçilemeyecek kadar değerli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin çağı yakalayabilmesinin, huzur ve refaha kavuşabilmesinin, büyük ve güçlü bir ülke olabilmesinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirebilmesiyle mümkün olabileceğini dile getiren Kocamaz, “Bunun yolu da şüphesiz ki nitelikli bir eğitimden geçmektedir. Eğitim sistemimizin temel unsuru, yürütücü kuvveti öğretmenlerdir. Geleceğimizin güvencesi çocuklarımızı ve gençlerimizi, 21. yüzyılın zorlu mücadele ortamına, Büyük Atatürk’ün ‘Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır’ diyerek öncelikli görev ve sorumluluklarını işaret ettiği öğretmenlerimiz hazırlayacaktır. Öğretmenlerimizi merkeze almadan geliştirilecek olan politikaların, alınacak önlemlerin esasen bir geçerliliği de olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Mesajında, “Öğretmenlerimizi sosyal ve ekonomik yönden güçlendirmeyi, onlara huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamayı mutlaka yerine getirilmesi gereken milli bir görev olarak görmeliyiz” diyen Kocamaz, öğretmenlerin sorunlarına köklü ve kalıcı çözümler üretilmedikçe eğitim-öğretim alanında başarılı olunamayacağını kaydetti. Kocamaz, Türk milli eğitim sisteminde her türlü personel, idari, teknik ve alt yapı donanımlarının noksansız bir şekilde temin edilmesinin, devletin öncelikli görevi olması gerektiğinin altını çizerek, öğretmenlere başarılar diledi.

Pamuk: “Öğretmenler, topluma yol gösteren örnek insanlardır”

Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk da fedakar ve cefakar bütün öğretmenlere şükranlarını sunarak, Öğretmenler Günü’nü kutladı. Çağdaş ve güçlü bir ülkenin, geleceğe güvenle bakabilen bilgili ve bilinçli nesillerin yetişmesinde öğretmenlere büyük görev ve sorumluluk düştüğünü vurgulayan Başkan Pamuk, şöyle devam etti: “En zorlu koşullara rağmen, ülkemizin dört bir yanına eğitim meşalesini taşıyan saygıdeğer öğretmenlerimize şükran borçluyuz. Öğretmenlerimiz, topluma yol gösteren örnek ve aydın insanlardır. Akdeniz Belediyesi olarak her eğitim-öğretim yılı içinde öğretmen ve öğrencilerimizin daha sağlıklı, temiz ve rahat koşullarda eğitim-öğretim sürecini gerçekleştirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Akdeniz ilçe sınırlarında bulunan okul idarecilerimizden gelen taleplere belediyemiz olanakları ölçüsünde en kısa sürede yanıt veriyor, eğitim yuvalarımızın her türlü bakım, onarım, yenileme ve temizlik çalışmalarını yapıyoruz. Eğitime, okullarımıza, öğretmen ve öğrencilerimize desteğimiz ve hizmetimiz devam edecek.”

Er: “Öğretmenler toplumların mimarıdır”

Mersin Barosu Başkanı Ali Er ise mesajında, Atatürk’ün, 24 Kasım 1928 tarihinde ‘Başöğretmenlik’ sıfatını aldığı günün öğretmenlere ithaf edilmesinin, öğretmenlere verilen büyük önemin göstergesi olduğunu belirtti. Er, “Toplumların kalkınmasında en önemli unsur eğitimdir. Öğretmenlerimiz ise toplumumuzun mimarıdır. Geleceğimize yön veren, toplumların yarınlara güvenle bakabilmelerini sağlayan ve ulusumuzu yetiştirmek gibi kutsal görevi üstlenmiş kişilerdir. Öğretmenlerimizin geleceğe vatansever, kültürlü, saygılı, geleceğe doğru adımlar atan çocuklar yetiştireceğine inancımız sonsuzdur. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimizin bu anlamlı gününü kutluyor, bizlerin yetişmesinde her türlü cefayı çeken, fedakarlığı yapan öğretmenlerimize şükran ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Aşut: “Öğretmenlerimiz, insanlığa yön verecek kadar kutsal bir görevi yerine isimsiz kahramanlardır”

Mesajında, bir ülkenin, bir milletin gelişmesinin, medeniyette ilerlemesinin tek yolunun eğitim olduğunu kaydeden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut da “Bu eğitimi verecek olanlar ise öğretmenlerdir. Hiçbir meslek yok ki, kadın, erkek, çocuk veya yetişkin bir milletin tamamıyla ilgilensin. Öğretmenlerimiz karanlığa tuttukları fenerle bir milletin geleceğini aydınlatan, sadece bireylerin değil, toplumun ahlak değerlerinin oluşmasında kutsal bir görev yapmaktadırlar. Cumhuriyet ve demokrasi değerlerimizin korunmasında ve bu değerlerimizi sonsuza kadar koruyacak olan nesillerin yetiştirilmesi konusunda bizi biz yapan bir görevi yerine getirmektedirler. Yüce Önderimiz ve Başöğretmenimiz olan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün koyduğu hedefi kavrayan ve bunu gençlerimize, çocuklarımıza aktararak bağımsız, gelişmiş, medeni bir millet olma yolunda yılmadan, fedakar bir şekilde görevlerini yapan tüm öğretmenlerimizin bu güzel gününü Mersin iş dünyası olarak kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

Bilgi çağını yaşayan dünyada artık hammaddenin, sermayenin veya yer altı zenginliklerinden çok bilginin değerli hale gelmesinin, öğretmenlerin daha da hayati bir rol oynaması anlamına geldiğini vurgulayan Aşut, şunları kaydetti: “Ancak, ne yazık ki gelişmiş ülkelerde bir öğrencinin okulda kalma süresi 11-13 yıl iken, Türkiye’de bu süre sadece 6,5 yıldır. Bu kadar az okuyan bir toplumla dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedefliyoruz. Bizden 4-5 yıl daha fazla okuyan ve bilgi sahibi olan milletlerle bilgide nasıl bir rekabet yapmayı düşünüyoruz? Ayrıca, bu yükü sırtlayan öğretmenlerimizin dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki öğretmenlerle aynı imkanlara sahip olması gerekmektedir. Öğretmenlerimizin çalışma şartlarının düzeltilmesi, maaşlarının arttırılması ve kişisel gelişimlerini devam ettirecek imkanların onlara sağlanması öğretmenlerimizin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.”

Dinçer: “öğretmenlerimiz, çok onurlu bir sorumluluk üstlenmektedir”

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dincer ise bir ülkenin çağdaşlık ölçüsünün, öğretmenin o toplum içerisindeki yerinin ne olduğuyla ölçülebileceğini ifade etti. Dinçer, “Türkiye Cumhuriyeti’nin gurur veren başarılı atılımları, mesleğine, Atatürk ilke ve devrimlerine yürekten bağlı, bağımsız, demokratik ve laik bir toplum yaratma ülküsüne inanmış, zekayı, duygu ve düşünceyi işleyip şekil veren insan mimarı çalışkan öğretmenlerimizin üstün çabaları önemli yer tutmaktadır. Değerli öğretmenlerimiz, aydınlık geleceğimiz olan yavrularımızın, Atatürk’ün fikir ve düşünceleri ışığında, vatan, millet, bayrak sevgisi, milli ve ahlaki değerler ile donatılarak; bilgili, bilinçli, saygılı, hoşgörülü ve hür düşünceli bireyler olarak yetiştirilmesinde ve kültürel mirasımızın genç kuşaklara aktarılmasında çok onurlu bir sorumluluk üstlenmektedir. Bugün toplumsal huzur ve barışın sağlanması, ülkemizin gelişmiş devletler seviyesine yükselebilmesi hiç şüphesiz bu onuru taşıyan fedakar öğretmenlerimizin özverili çalışması ve eğitici kimliği ile mümkündür” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlik mesleğin daha da yücelmesi, özlük ve sosyal haklarının iyileştirilmesi gibi konularda Milli Eğitim Bakanlığı’nın üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine inandığını vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti: “Büyükşehirlerde geçim, bazı bölgelerde ise başta can güvenliği olmak üzere çeşitli zorluklara göğüs geren öğretmenlerimizin ekonomik sorunlarının çözümü için Milli Eğitim Bakanlığına ayrılan bütçenin arttırılması gerekmektedir. Tüm eğitimcilerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, Başöğretmen Atatürk başta olmak üzere sonsuzluğa göç etmiş bütün öğretmenlerimizi saygıyla anıyor, bu kutsal mesleğe yıllarını verip emekli olmuş öğretmenlerimize şükranlarımı sunuyorum.”