İstiklal Caddesi’ndeki mağazaların kapanmaya başladığı iddiasına karşılık Beyoğlu’nda 50 gün sürecek “Beyoğlu Hareketleniyor” festivali düzenleniyor. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan “Olayın sanıldığı kadar kötü, sanıldığı kadar olumsuz olduğunu söylemek çok doğru bir değerlendirme olmaz. Ama bu süreçlerden etkilendiğimiz de bir realitedir” dedi.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, düzenlenen basın toplantısı ile Beyoğlu’ndaki birçok mağazanın dükkanlarını boşaltacağı ve Beyoğlu’nun eski hareketli günlerini yitireceği iddialarına karşılık “Beyoğlu Hareketleniyor” Festivalini düzenleyeceklerini açıkladı. Başkan Demircan, “50 Gün Festival Var” sloganı ile Beyoğlu’nda 7 ayrı festival düzenleneceğini belirtti. Demircan, basın toplantısında festivalle ilgili detayları da basın mensupları ile paylaştı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Kültür Kenti Vakfı, Aydın Üniversitesi, Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği’nin işbirliği ile Beyoğlu’nda yapılacak festival ile vatandaşlar alanlarında duayen birçok isimle karşılaşma fırsatı bulacak. 28 Eylül Çarşamba günü başlayacak olan festival için Taksim Meydanı’na 3 bin 500 metrekare alan içerisine 76 stant kuruldu. Elli gün boyunca vatandaşlarla buluşacak olan etkinlik ‘Antika Festivali’ ile start alacak. Antika Festivali’nin ardından ‘Altıneller Festivali’, ‘Tasarım Festivali’, ‘Sahaf Festivali’ ve “Filim Festivali’ ile sürecek. Festival kapsamında ‘KSD (Kültürler Arası Sanat Diyalogları)’ ve ‘Bilim Şenliği’nin yapılması ile Beyoğlu’ndaki festival sona erecek.
Başkan Demircan, toplantıda basın mensuplarının Beyoğlu’ndaki birkaç mağazanın boşaltıldığı iddialarına da cevap verdi.
“Elli gün boyunca İstanbul’un orta noktasında, kalbinde”
Festival programına antikacılar ile başlayacaklarını söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “ İstanbul’un Türkiye’nin en önemli antikacıları on gün boyunca burada olacak. Beyoğlu’nun, İstanbul’un, Türkiye’nin sahaflarını buraya toplayacağız. Festivalin sonunda da çocuklarımızla Bilim Şenliği’miz ile festivale noktayı koymuş olacağız. Elli gün boyunca İstanbul’un orta noktasında, kalbinde bütün kültür insanlarını, edebiyatçılarla, şairlerle, politik yazarlarla, ekonomistlerle buluşacağız. Beyoğlu’na İstanbul’a dair söyleyecek sözü olan birçok insanı bu sahnede ağırlayacağız. Yenikapı ruhunun oluşturduğu o güzel atmosferi kültür ve sanat hayatı üzerinden Taksim Meydanı’nda bir araya getirerek topluma yayma düşüncesine sahip olan yüzlerce insanın özellikle bunun altını çizmek için burada olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
“Bu süreçlerden etkilendiğimiz de bir realitedir”
Son dönemlerde Beyoğlu’nda bir hareketsizlik olduğu iddialarına katılmadığını belirterek dükkanların kapandığı iddialarına da yanıt veren Başkan Demircan, “Elbette turizmden kaynaklı bir daralma yaşadık. Ancak olayın sanıldığı kadar kötü, sanıldığı kadar olumsuz olduğunu söylemek de çok doğru bir değerlendirme olmaz. Ama bu süreçlerden etkilendiğimiz de bir realitedir. Dolayısıyla ben Beyoğlu’nda her şeyin kötü gittiğine, her şeyin mahvolduğuna dair düşüncelerin ve yaklaşımların sağlıklı bir değerlendirme olduğunu düşünmüyorum. Hiçbir olumsuzluk olmadığını da söyleyemem, bir olumsuzluk da var. O halde bunu yeniden tersine çevirelim. Varsa o enerji kaybını yerine koymak, insanları hareketlendirmek ile birlikte bu tip organizasyonların her zaman esnafımızın beklediği etkinlikler olduğunu söyleyebilirim” dedi.