Emekli polis olan Bilişim Suçları Uzmanı İsa Altun, anne ve babaları uyararak, özellikle 13 yaş altı çocukların odasından interneti kaldırmasını önerisinde bulunarak, "Sosyal medyada çok sayıda pedofili hastası var. Çocuklar gizlilik ve güvenlik ayarlarını bilmedikleri için pedofililer internet sayesinde çocuklara saha kolay ulaşıyor" dedi.

İsa Altun, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda "Uyuşturucu ile Mücadele ve Teknoloji Bağımlılığı" adlı konferansta öğrencilerle bir araya geldi. Belli başlı konularda öğrencilere slayt şeklinde konferans veren Altun, ’Bir genci bile kurtarsam yeter’ sloganı ile yola çıkan çıktığını anlattı. Altun, "Görev yaptığı illerde edindiği deneyimleri ve tecrübeleri vatandaşlarla paylaşıyorum. Bağımlılık alt kültürü ile bilişim suçları ve bilgi güvenliği konularında seminer ve paneller düzenliyorum. Hayatını değiştiren olay görev yaptığı Gaziantep’te görev yaparken kollarında ölen Mehmet isimli bir bağımlının vasiyetiydi. Bağımlının vasiyeti üzerine 1997 yılının Mart ayından bu yana uyuşturucu kültürünün gerçek yüzünü anlatmak için liselerde, özel kolejlerde, dershanelerde çizdiği karikatürlerle ve gazete kupürlerinden oluşan Uyuşturucu Vahşeti isimli sergisiyle halkı bilgilendirmeye çalıştım. Bunun üzerine Bir kereden çok şey olur kitabımın ardından Kod adı beyaz ölüm, Benim çocuğum kullanmaz-Bonzai isimli kitaplar kaleme aldım. Bilişim suçları ve bilgi güvenliğini içeren Ortam Sanal Olsa da Suç Gerçektir isimli eseri kaleme aldım. Bağımlılık ve Bilişim alanında bilgilendirmek amaçlı belediyelerde, üniversitelerde ve sivil toplum kuruluşlarında ailelere yönelik görsel sunumlu konferanslar vermeye başladım. Bugünde Bilecik’te sizlerle beraberim" dedi.

"Türkiye’de kamu görevlisi olmak çok büyük sıkıntı"

Bugün verdiği 897’inci seminer olduğunu, bu bilgilendirmeler için başına gelmeyen kalmadığı anlatan Altun, "Devlet memurları ulusal gazetelerde ya da yerel gazetelerde yazı yazabilir, yani bunun içinde üniversitedeki öğretim görevlileri de dahil. Ben bu konuda çok çile çektim. Maalesef bilgiyi paylaşmak babında. Türkiye’de kamu görevlisi olmak çok büyük sıkıntı. Ben sırf bilgilerimi paylaştım diye 12 defa maaşımdan bin 800 TL para kesildi. Devlet memurusun yazamazsın konuşamazsın aslında konuştukların hep adliyede canı yanan mağdur olan maddi ve manevi kayıp yaşayıp çok büyük sıkıntılar yaşan insanların dosyalarıydı. Yani biz orada gizli mahrem bir şey paylaşmadık. Ama adliyede yaşadığım haksızlıkları gördüm" dedi.

"Çocuklarınız odasından interneti kaldırın"

Altun, günümüzün çocukları teknolojinin tam ortasında dünyaya geldiklerini söyleyerek, "İnternet, teknolojiden, finansa, eğlenceden,kültüre, sosyal hayata dek oldukça geniş alana hitap eden bir platform. Eğitimde bir ilke vardır. Bilinçli anne ve baba öğrenirse evladına da öğretir. Doğal olarak öğrencileri bu ortamdan gelebilecek tehditlerden korumak için bilgiler veriyoruz. Ebeveynlere eğitimlerle bu konuda bilinç ve farkındalık kazandırıyor. Öğrencilerimizi sanal ortamdan ve madde bağımlılığından gelebilecek tehlikelere karşı uyarmak amaçlı bir etkinlik gerçekleştirdik. Başta sosyal medya olmak üzere, internet ortamında çocukları bekleyen tehlikeler ve tehditlere dikkat edin. Çocukların odasından da interneti kaldırın. Çocuklar gizlilik ve güvenlik ayarlarını bilmedikleri için pedofililer internet sayesinde çocuklara saha kolay ulaşıyor. Ergenlik çağına gelmiş veya gelmemiş çocuklarınız çıplakken fotoğraflarını çekmeyin. Bu fotoğrafları sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapıldığında pedofililer bu tür fotoğrafların üzerinden çocuklara ulaşıyorlar ve taciz ediyorlar. Ondan dolayı çocuklarına odasından ya interneti kaldırın yada güvenli bilinçli internet kullanımı için bilgilendirme yapın" dedi.

" Sosyal medyada çok sayıda pedofili hastası var"

Sosyal medyada çok sayıda pedofili hastası olduğunu kaydeden Altun, "Bunlar içerisinde tahsilli, kariyeri, tanınırlığı olan insanlar da çok. O nedenle çocuklarınızın sosyal medyada tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına izin vermeyin. Çocuk kendi yaşında biriyle konuştuğunu zannediyor, ama o aslında bir pedofili ile konuşuyor olabilir" diye konuştu.

"Bir değil birkaç defa düşünün"

Günümüzde en büyük tehlikelerden birinin sosyal medya olduğunu kaydeden İsa Altun, sosyal medyada fotoğraf, karikatür yayımlarken, biriyle ilgili yorum yaparken çok dikkatli olmak gerektiğini de vurguladı. Altun, "Gezi olaylarında çok oldu. Şahıs IP numarası belli olmasın diye bir internet kafeye gidip tweet atıyor. Bunlar bazı kişi kuruluş ve hukukçular tarafından takip ediliyor. Kim kime hakaret ediliyorsa dosyalanıyor ve suç duyurusunda bulunuluyor. Sosyal medyada biri hakkında yorum yaparken bir değil birkaç defa düşünün" dedi.

Öte yandan Altun, 13 yaşın altındaki çocuklara sosyal medyada sayfa açılmamasında da büyük fayda olduğunu kaydetti.

Konferans sonunda Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından Bilişim Suçları Uzmanı İsa Altun’a teşekkür belgesi takdim edildi.