Bitlis Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ortaklaşa düzenledikleri eğitim programlarıyla kadınları kanser konusunda bilgilendiriyorlar.

Sağlıklı Yaşam Projesi kapsamında kadınların bilinçlendirilmesi ve sağlıklı bir toplum oluşturulmasının amaçlandığı eğitim programları, Halk Sağlığı Müdürlüğünden görevli uzmanlar tarafından veriliyor. Haftanın belirli günleri kadınlara yönelik değişik konularda düzenlenen eğitimlere Bitlisli kadınlar da ilgi gösteriyor. Bitlis Belediyesine bağlı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kanser ve korunma yolları konulu eğitime katılan kadınlara; kanserden korunma yöntemleri ve erken teşhis konularında eğitimler verildi.

Amaçlarının kadınların sağlıklı yaşama katılmalarını sağlamak olduğunu belirten Bitlis Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sosyolog Çilem Engin Urfan, katılımdan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Urfan, "Bitlis Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü olarak daha sağlıklı bir toplum için eğitimler düzenliyoruz. Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte düzenlediğimiz eğitimlerde sadece kadınlar değil, toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren konulara önem veriyoruz. 30 Ekim Dünya Kanser Günü dolayısıyla bu ay kanser tarama eğitim programına yer verdik. Bundan sonraki eğitimlerimizde beslenme ve diyet eğitimlerimiz yer alacak. Sağlıklı yaşam dediğimiz bu eğitim programımız belirli periyotlarla yıl boyunca sürecek. Bunların içinde toplum sağlığı, cinsel eğitim, kadına yönelik şiddet gibi geniş kapsamlı ve süreklilik arz eden eğitim programlarımız yer alacak. Daha çok kadınlarımız bu programlara katılıyor. Bu eğitimlerle ilgili geri dönüşümler de alıyoruz. Kadınlarımızın farklı talepleri de oluyor. Daha sağlıklı bir toplum oluşturabilmek adına elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Daha sonra eğitimlere katılan Ketem Birim Sorumlusu Esma Saçın ise, kanserle mücadele de farkındalık oluşturmak için böyle bir eğitin programı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Eğitimlerde bayanlara rahim ağzı kanseri, meme kanseri ve bağırsak kanserleri konularında eğitimler verdik. Ekim ayında meme kanseri farkındalık ayı olduğu için kadınlarımızı bu konuda bilinçlendirmek için buraya geldik. Ayrıca polikliniğimizde ücretsiz kanser tarama çalışmalarımızı yapıyoruz. Bayanlarımızı bu proje kapsamında bilgilendirerek, daha sonra polikliniğimize davet ederek kanser taramalarını gerçekleştiriyoruz. Bitlis Belediyesi ile işbirliği çerçevesinde Bitlis’teki bütün bayanlarımızı farkındalık oluşsun diye böyle toplantılar ve eğitimler düzenlemekteyiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Yaklaşık 50 kadının katıldığı eğitim programına katılan Dr. Kadriye Çapraz, kanser türleri ve korunma yöntemleri hakkında kadınları bilgilendirdi.

Program soru cevap kısmının ardından sona erdi.