Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Muhtarlar Günü, Kaymakam Hüseyin Öner ve Başkan Necdet Uysal’nda katıldığı törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanında Ören Mahalle Muhtarı Salih Erden, Kocacami Mahalle Muhtarı Ahmet Gürbüz ve Mahkeme Mahallesi Muhtarı Beksat Topçu’nun anıta çelenk koyması ile başlayan törenlerde coşku yaşandı.

Cumhuriyet Meydanındaki törenlerde, saygı duruşu yapılması ve İstiklal marşının okunmasının ardından Burhaniye Muhtarlar Temsilcisi Salih Erden, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Törenlere katılanlara teşekkür eden Muhtar Erden, ”29507 sayılı Başbakanlık genelgesi ile 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak kabul edilmiştir. Bu sene de ikinci yılını kutluyoruz. Ülkemizde yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden, muhtarlık müessesesi 1829 yılından beri faaliyetlerini sürdürmektedir. Burhaniye’de 38 muhtar bulunmaktadır. Muhtarlar, bu görevleri canla başla gönüllü olarak, 24 saat esasına göre yaparlar. Demokrasi, önce mahallede başlar. Mahallede, demokrasi kültürü ne kadar güçlenirse, ülkenin tamamında da bu kültür gelişir, güçlenir, demokrasi standartları da o kadar yükselir.

Muhtarlarımız, mahallesindeki, zor durumdaki, vatandaşlarına, devletin merhamet elini uzatmaktır. Muhtarların, öncelikli vazifeleri bunlar olmakla beraber, Mahallesinin gözü, kulağı olup, garipleri, mağdurları, yoksulları ve ihtiyaç sahiplerini tespit etmek, onlara sahip çıkarak, durumlarını ilgili makamlara bildirmektir. Muhtarların talepleri, şahsi değil, vatandaşların istek ve talepleri olduğu için ilgili kurumlara muhtarlar tarafından iletilen talepleri, öncelikli olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle 2016 yılında belediyelerde Muhtarların taleplerini takip etmek ve etkin bir şekilde sonuçlandırmak üzere, Muhtarlık İşleri Müdürlükleri kurulmuştur. Demokrasinin temel taşı olan muhtarlarımız, bulundukları yerlerde, Kaymakamlık, Belediye ve vatandaşlar ile, el ele vererek devlet-vatandaş arasındaki, köprü vazifesini görürler. Muhtarlar seçilmiş oldukları Mahallelerinde birer kamu, görevi yapan devletin temsilcisidir. Yerel yönetimin bel kemiğidir” dedi.

Muhtarlar, meydandaki törenin ardından Kaymakam Hüseyin Öner ve Belediye Başkanı Necdet Uysal tarafından ayrı ayrı kabul edildi. Muhtarlar, Kaymakam Öner ve Başkan Uysal’a desteklerinden dolayı teşekkür etti. Muhtarlar Günü kutlamalarına, Kaymakam Öner ve Başkan Uysal’ın yanı sıra, AK Parti İlçe Başkanı Onur Bedir. CHP İlçe Başkanı Tarık Erdil, daire müdürleri, okul müdürleri, oda ve dernek başkanlarıyla 38 mahalle muhtarı katıldı.