AFYONKARAHİSAR (AA) - MUSTAFA BAYER - Türkiye'nin çölleşme ve erozyonla mücadele çalışmalarında dünyanın en iyi üç ülkesinden biri olduğu bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Hanifi Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki çölleşme ve erozyonla mücadele çalışmalarının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından diğer ülkelere örnek gösterildiğini söyledi.

BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'nin 12. Taraflar Konferansı'nın (UNCCD COP12) 12-23 Ekim tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirildiğini anımsatan Avcı, "Toplantıya 194 ülkeden üst düzey yöneticiler, bakanlar ve parlamenterlerin katılımı oldu. 6 bin 700 kişinin katıldığı dev bir organizasyonu gerçekleştirdik" dedi.

UNCCD COP12'ye 2 yıl boyunca Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun başkanlık edeceğini dile getiren Avcı, "Türkiye'ye bu toplantıda alınan kararların uygulanmasını takip etmek noktasında önemli görev düşüyor. Bunun için Ankara İnisiyatifi adı altında yeni bir mekanizma hayata geçirildi. 4 yıl boyunca buraya 5 milyon dolar katkı sağlayacağız. Gönül coğrafyamız olarak ifade edilen Afrika ve Orta Asya'daki ülkelere çölleşme ve erozyonun etkilerini azaltma konusunda teknik ve organizasyon bakımından destek vereceğiz" diye konuştu.

 

- Denize taşınan toprak 168 milyon tona düştü

Avcı, Türkiye'de gerçek anlamda akla gelen çölün olmadığını ancak çölleşmenin aslında arazinin tahrip edilmesi, üretkenliğini kaybetmesi olarak anlaşılması gerektiğini aktardı.

Çölleşmenin, toprak tahribatının en son noktası olduğuna dikkati çeken Avcı, şunları kaydetti:

"Bu manada Türkiye'de arazi bozulmasına karşı uzun yıllardan beri çalışmalar devam ediyor. Ağaçlandırma, ormancılık olarak baktığımızda erozyon kontrol çalışmaları ve çölleşmeyle mücadele açısından en önemli faaliyetlerdir. Türkiye'de çölleşmenin sebepleri araştırıldığında birinci derecede erozyon geliyordu. 1970'li yıllarda denizlere taşınan toprak miktarı 500 milyon ton civarında iken, geçtiğimiz yıl bu rakamı 168 milyon tona düşürdük. Bu konuda çok başarılı bir ülke olduğumuzu söylemem gerekir. Erozyon kontrolü ve yukarı havzalardaki sel kontrol çalışmaları, ağaçlandırma konusunda tecrübelerimiz var. Dünyada en çok ağaçlandırma, rehabilitasyon ve erozyon kontrolü yapan ilk üç ülkeden biriyiz."

Avcı, tarım alanlarındaki çölleşmenin sebeplerine bakıldığında toprağın tuzlanması, kirlenmesi ve buna bağlı olarak verimliliğini kaybetmesinin ön plana çıktığına işaret etti.

 

- Tarımda kapalı sistem sulamaya geçildi

Bu alanda yapılan çalışmalara değinen Avcı, "Tarımda artık kapalı sistem sulamaya geçildi. Son yıllarda açık vahşi sulamadan, damlama ve yağmurlama sulamaya geçilmesi, tuzlanmayı önleyen en önemli faktörlerden biri oldu. Bunun yanında toprak tahlili yapılarak bilinçli gübre kullanımı da toprağın daha az kirlenmesine katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Meraların tahrip edilmesi ve aşırı otlatmanın da erozyonu arttırdığını dile getiren Avcı, bu nedenle mera ıslah çalışmalarının yoğun olarak sürdürüldüğünü ifade etti.

Avcı, Türkiye'nin erozyonla mücadele kapsamında birçok ülkeden daha fazla çalışma gerçekleştirdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

 "Son yıllarda 1 milyon hektardan fazla alanda sadece erozyonla mücadele çalışması yaptık. Ağaçlandırma çalışmaları açısından batığımızda da geçmişten bu yana toplam 7 milyon hektardan fazla alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması yürüttük. Ormanlık alanda yapılan bu çalışmaların tamamı aslında çölleşmeyle mücadelenin en önemli ayağını oluşturuyor. Çölleşme ve erozyonla mücadele çalışmaları bakımından dünyanın en iyi üç ülkesinden birisiyiz. Miktar açısından da ilk üç ülke arasında yer alıyoruz. Mücadele için önemli bir bütçe ayırıyoruz. Her yıl yaklaşık 600 milyon liralık kaynağı erozyonla mücadelede kullanıyoruz."