Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu heyeti, Çengelköy esnafı, Çengelköy Polis Merkezi Amirliğindeki polisleri 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerini ziyaret etti.
İstanbul’da çalışmalarını sürdüren TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu heyeti, Çengelköy Polis Merkezi Amirliği, Çengelköy’de bir gazi ailesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne ziyaret ve incelemelerde bulundu.
Darbe girişiminin yaşandığı gece gazi olanları dinleyen komisyon üyelerine, esnaf dükkanların duvarlarında duran kurşun deliklerini gösterdi. Komisyon üyeleri, Çengelköy Polis Merkezi’nde görevli polisleri de dinledi.
15 Temmuz gecesi yaşadıklarını Komisyon üyelerine anlatan Kuleli Kaymak Mustafa Paşa Camii İmamı Osman Keskin, "Dinler arası diyalog olmaz dediğim için, FETÖ’nün anlayışına karşı çıktığım için bizi ön plana aldılar. İlk olarak camiye gelip beni esir aldılar. Dışarı çıkacağım ezan okumak için dedim. Çıkarsan ateş ederiz dediler. Beni nizamiyeye kadar götürdüler. Orada getirdikleri bazı gençler beni tanımışlar. ’Bu adam bizim caminin imamı’ deyince ağzına bir tekme vurmuşlar. Dişleri kırılmış çocuğun. ’O zaman bana bir kurşun sık hocamı bırak’ diyor. İşte böyle bir milletimiz var" dedi.

“Patır patır insanlar ölmeye başladı”
Darbe girişiminin yaşandığı gece yaşadıklarını anlatan esnaf Kadir Akbulut ise, "Bir binbaşı tek başına buraya geldiğinde ’Dükkanlarınızı kapayın evlerinize gidin. Silahlı kuvvetler yönetime el koydu’ dedi. ’Tek başına mı yapacaksın’ dedik. Halkın direnişiyle Kuleli’ye doğru kaçmaya başladı. Peşinden vatandaşlar koşmaya başladı. Oradan ateş edildi. Arabalarla yollardaki çiçeklerden barikatlar kurduk. Başladılar yaylım ateşi yapmaya. Muhtarımız vuruldu. Komisere bize de silah verin dedim. Patır patır insanlar ölmeye başladı. Aldılar bizi, yere yatırdılar. Ben de elimden ve kolumdan yaralandım " diyerek o gece yaşadıklarını anlattı.
Polis merkezi önünde polislerle birlikte hatıra fotoğrafı çektiren komisyon üyeleri daha sonra Çengelköy’den ayrılarak 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne geçti. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde incelemelerde bulunan komisyon üyeleri Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerini de dinledi. Ekipler o gece yaşadıklarını komisyon üyelerine anlattı.
Komisyon üyeleri daha sonra Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile birlikte 15 Temmuz şehitleri anısına köprü yoluna karanfiller bıraktı. Şehitlere dua eden komisyon üyelerine Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de teşekkür konuşması yaptı.