Atatürk Araştırma Merkezi ve Giresun Üniversitesi iş birliğiyle Giresun’da “II. Uluslararası Demokrasi Sempozyumu: Emperyalizm, Hegemonya ve İstihbarat Faaliyetleri” konulu sempozyum düzenlenecek.

Atatürk Araştırma Merkezinden yapılan açıklamada, 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında yapılacak sempozyumun amacının dünya düzenini ve devletler sistemini biçimlendirip etkileyen emperyalizm, hegemonya ve istihbarat faaliyetlerini analiz etmek, yıkıcı etkilerini çözümlemek ve tarihi dönemlerde dünya siyasetindeki rolünü ortaya koymak olduğu belirtilerek, “Mustafa Kemal Atatürk’ün ’Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ bakış açısıyla 15 Temmuz darbe girişiminin oryantalist bakış açısının değerlendirilmesi, Arap Baharı ve kültürel emperyalizm, Suriye krizinde mağdurlara yönelik tutumların insancıl emperyalizm adı altında gösterilme çabaları gibi önemli konu başlıklarının yanında İngiltere’nin Osmanlı Devleti’ndeki istihbarat faaliyetleri ile Osmanlı coğrafyası üzerindeki emperyal faaliyetler, Cumhuriyet döneminde Amerikan emperyalizminin Türkiye’ye girişi, CIA’nin Soğuk Savaş döneminde Türkiye’deki faaliyetleri, 19. yüzyılda Çarlık Rusyası’nın Türk coğrafyasındaki sömürge siyasetinin temel özellikleri, KGB’nin SSCB döneminde Türkiye’deki faaliyetleri, İngiltere emperyalist politikalarının Kıbrıs sömürge yönetimi örneğindeki uygulamaları, DEAŞ sonrası yeni şekillenecek uluslararası terör tehdidine karşı istihbarat paylaşımının önemi sempozyumda tartışılacak konular arasında” denildi.

Sempozyumun 30 Kasım Perşembe günü saat 10.00’da Giresun Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’ndaki açılış konuşmaları sonrası Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan yönetiminde Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş, gazeteci Nevzat Çiçek, Dr. Nihat Ali Özcan ve TASAM Başkanı Süleyman Şensoy’un konuşmacı olarak bulunacağı açılış paneli ile devam edeceği bildirildi. Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, KKTC, İran, Irak ve Romanya’dan bilim insanlarının 44 bildiri sunacağı sempozyumun 3 gün süreceği kaydedildi.