Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, basın ile 2017 yılı değerlendirme toplantısı yaptı. 2016-2017 yılı içerisinde 269 sosyal ve bilimsel etkinliğin gerçekleştiğini ifade eden Gül, Diyarbakır’ın yıllarca karpuz ile tanıtıldığını ve bilimsel çalışmalarla bu olumsuz algıyı değiştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

DÜ Konuk Evi’nde yapılan toplantıya Rektör Prof. Dr. Talip Gül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu, Genel Sekreter Dr. Kenan Yakuboğlu ve basın mensupları katıldı. Burada konuşan Gül, 2016-2017 yılı içerisinde FETÖ ile ilişkili soruşturmalar, yapılan bilimsel çalışmalar ve planlamalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bir yıl içerisinde yapılan bilimsel faaliyetlere dikkat çeken Gül, “2016 -2017 yılı içerisinde toplam 269 tane bilimsel faaliyet yapmışız. Ben şunu diyebilirim ki Türkiye’deki hiçbir üniversite bu kadar bilimsel faaliyet yapmamıştır. Bunların 7 tanesi uluslararası bilimsel faaliyet. Üniversiteye bu yönden bakmak lazım. 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında da okullar açılalı bir ay olmadan daha 7-8 tane bilimsel sempozyum yapıldı. Diyarbakır tabi yıllarca karpuz ile tanıtıldı ve batıdan yapılan yayınlarla Diyarbakır’a bir önyargı oluştu. Biz bunları yapmak için, yaptığımız bilimsel faaliyetlerin bir amacı da budur” dedi.

“Kalifiye eleman bulmak zor”

Rektörlüğe geldikten sonra FETÖ ile mücadele konusunda büyük çaba sarf ettiklerini ve üniversite bünyesinde soruşturma komisyonlarının oluşturulduğunu ifade eden Gül, “15 Temmuz darbe girişimi sonrası bizim öğretim üyelerimizden gidenler oldu, istifa edenler oldu. Öncesinden istifa edenler oldu. Öncesinden buradan yurt dışına veya başka yere gidip de dönemeyenler oldu. Daha sonra ihraçlar çok oldu. Bizde 200 civarında öğretim üyesi ihraç edildi. Dolayısıyla bir öğretim üyesi açığımız da oldu. Bunu temin etmek için girişimlerimiz oldu. YÖK bu konuda gecikmeli de olsa bize destek verdi. Dün itibariyle 40 tane yardımcı doçentlik kadromuz serbestleşti. Bir taraftan da bu eklen öğretim üyelerimizi doldurmamız lazım ama çok kolay olmuyor. Çünkü bu ihraç olanların hepsi yetişmiş kalifiye elemanlardı ama örgüt üyesi oldukları için ihraç edilmeleri şarttı ve ihraç edildiler. Ama bunların yerini doldurmak için de kalifiye eleman bulmak lazım, o da çok zor. Kimse de buraya gelmek istemiyor. İnsanları davet ediyoruz. Ben birçok üniversite ile görüşüyorum, rektörlerle, dekanlarla, YÖK ile görüşüyorum ,başka yerden buraya gelmek isteyen olmuyor. Biz de mecburen yardımcı doçentlik kadrosuna ağırlık vereceğiz, bölgedeki gençlerimizi istihdam edeceğiz. Gençlerin içerisinden iş yapabilecek insanları seçip buraya istihdam edeceğiz. Bu şekilde bu açığı da en kısa zamanda doldurmaya çalışacağız” diye konuştu.

“Ekim ayında 21 milyon bekliyoruz döner sermayeden”

İhraç edilenlerin büyük bir kısmının Tıp Fakültesinden olduğunu vurgulayan Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Dolayısıyla Tıp Fakültesi ve hastanesi bizim en önemli birimimiz. Bununla beraber bizim ocak, şubat aylarında bizim döner sermaye gelirimiz 15 milyon 600 bin lira civarındaydı. Hastanenin aylık gideri de rutin 15 milyon 500 bin liradır. Bizim döner sermaye gelirimiz 15 milyon 600 bin liraydı. Birdenbire indi sarsıntı geçirince burası. Daha önce 16-17 milyon lirayken 15 milyon 600 bin liraya düştü. Orada başhekimlikte bir revizyon yapmak zorunda kaldık. Şuanda bizim hastane döner sermaye gelirimiz Eylül ayında 19 iş günü olmasına rağmen 18 milyon 800 bin lira oldu. Biz 20 milyon üzerine çıktık. Eylül ayı da bizim en kötü ayımızdı. Ekim ayında 21 milyon bekliyoruz döner sermayeden.”

Eski dekanlara dava

Kendilerinden önce üniversite ihalelerinde usulsüzlükler tespit ettiklerini ve kurumu zarara sokan kişiler hakkında dava açtıklarını ifade eden Gül, bu kapsamda 6 bin dönümlük üniversite arazisini düşük fiyatlarla kiralayıp kat be kat fiyatlarla kiraladıkları tespit edilen Ziraat ve Veterinerlik Fakülteleri dekanları hakkında da dava açıldığını belirtti. Gül, “Bu şekilde kurumu zarara sokan eski yöneticiler hakkında da 3 milyonluk bir tazminat çıktı. Bizim olan tarlaları, arazileri kurumu zarara sokacak şekilde kiraya verenler hakkında Sayıştay yaptığı denetlemeler sonucunda kurumu yaklaşık 3 milyon zarara soktukları tespit edildi. Biz şimdi o parayı onlara rücu ettik. Eski Ziraat ve Veterinerlik Fakültesi dekanları kurumu zarara uğrattıkları için bu parayı ödemek zorundalar” diye konuştu.