Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl ilki düzenlenen Etnospor Kültür Festivali Bezirganbahçe’de Etkinlik Alanında düzenlenen kortej yürüyüşle start aldı. Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan yaptığı konuşmada, "Bizim yeterince düşmanımız, bu ülke üzerinde yeterince planları olan odaklar mevcut, gelin kendi değerlerimiz etrafında birleşelim" dedi.
Dünya Etnospor Konfederasyonu’nun geleneksel spor dallarının tanıtılması, profesyonelleşmesi ve olimpiyatlara hazırlanması amacıyla bu yıl ilki gerçekleştirdiği Etnospor Kültür Festivali Bezirganbahçe Etkinlik Alanında düzenlenen kortej yürüyüşüyle start aldı. Birbirinden yetenekli sporcuların boy göstereceği etkinliğin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu aynı zamanda Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ,Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, birçok il ve ilçe belediye başkanları ile vatandaşlar katıldı. Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk kültürüne ait spor dallarının hayat bulacağı etkinliğin açılış töreni renkli görüntülere sahne oldu. Yapılan kortej yürüyüşü sonrasında atlı gösteri ekibinin yaptığı gösteriler vatandaşlardan büyük beğeni topladı.
İstanbul Valisi Vasip Şahin: “Bu etkinlik medeniyetin spor ayaklarının tamamlanması noktasında önemli fırsatlar sunacak”
Etnospor Kültür Festivalinin açılış töreninde konuşma yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Biz büyük bir milletin, kadim bir medeniyetin, büyük bir kültürün mirasçılarıyız. Dolayısıyla iddia sahibiyiz ve bu iddiamızı da artık gür sesle, yüksek sesle dile getirmeye başladık. Belki içine zaman zaman düştüğümüz ve çektiğimiz sıkıntıların sebebi de bu olsa gerek. Ama medeniyet iddiasında bulunmak tek başına bir şey ifade etmiyor. Medeniyetin bütün unsurlarında tekliflerinizin olabilmesi gerekiyor. Biz eğer dünyaya yeni bir medeniyet sunacaksak, o medeniyet bütün unsurlarıyla canlı ve albenili olması lazım. Bu etkinlik medeniyetin spor ayaklarını ve kültürel ayağının tamamlanması noktasında önemli fırsatlar sunacak. Biz üç gün boyunca zannediyorum, bunun işaretlerini hep birlikte görmüş olacağız. Bizler kendi kadim sporlarımızı, müziklerimizi veya estetik değerlerimizi dünyaya sunulması noktasında öncelikle kendimizin belirli bir noktaya gelmesi gerekiyor. Önce biz tanıyacağız, bünyemizde biz bunu hazmedeceğiz ve daha sonra bunu üst bir kültür olarak dünyaya sunacağız” dedi.
Milletleri millet yapan değerlerin olduğunu söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Milletleri millet yapan değerler vardır. Kendi öz inançlarından, değerlerinden kaynaklanan ve onlara kimlik veren değerler vardır. Biz de kadim bir medeniyet mensubuyuz. Bu topraklarda bin yılı aşkın bir sürede ve Orta Asya’da derin bir geçmişi olan büyük bir geçmişe mensubuz. İşte bu değerlerle tekrar buluşmak, tekrar bir araya gelmek, kimliğimizi yeniden belirleme adına çok önemli bir etkinlikte birlikteyiz. Bizi biz yapan değerlerle buluşarak yarınlara daha emin adımlarla yürüyeceğiz. hepimizin yaşadığı gibi global teo dediğimiz dünyada o kadar ciddi bir erozyon var ki, tüm insanların ve bireylerin kimliklerini değiştiren, farklı bir kulvara sokan bir yapı oluşuyor. Böylece dünyada çok daha rahat yönetilebilen, çok daha farklı etkileşimi olan bir gelecek hazırlanıyor. İşte buna karşı durabilecek ve bununla mücadele edecek, kendi değerleriyle buluşmuş, kendi kimliğine sahip inanç dünyasının olduğu ve ecdattan aldığı değerlerle ancak geleceğe yürüyebiliriz” şeklinde konuştu.
Bilal Erdoğan, “Yeterince düşmanımız var gelin, ortak değerlerimiz etrafında birleşelim”
Etnospor Kültür Festivali’nin açılışında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu aynı zamanda Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, “Bugün millet olarak zor bir süreçten geçiyoruz. 15 Temmuz sonrasında ve öncesinde belirli odakların Türkiye üzerine adeta savaş açtığını görüyoruz. 21. Yüzyılın savaşları demek ki böyle olacak. Bizim güçlü olmamızın, güçlü bir millet olmamızın yolu aynı zamanda birlik olmamızdan geçiyor, beraber olmamızdan geçiyor. Bu etkinliğin birliğimize, beraberliğimize kardeşlik hukukumuzun gelişmesine de katkı sağlamasını diliyorum. Bizim yeterince düşmanımız, bu ülke üzerinde yeterince planları olan odaklar mevcut, bunu 15 Temmuz gecesi çok açık bir şekilde gördük. O zaman gelin aramızdaki ufak tefek arızaları çatışmaları geride bırakalım. Ortak değerlerimiz etrafında birleşelim., kendi değerlerimiz, sporlarımız etrafında birleşelim. Bu etkinlik inşallah bizim için bir başlangıç olsun, geleceğe örnek teşkil etsin” diye konuştu.
Programda yapılan protokol konuşmaları sonrasında protokol üyeleri, Bezirganbahçe Etkinlik Alanına kurulan namazgahta cuma namazını kıldı.