Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bakıma muhtaç olan vatandaşların olduğu 3 bin 500 eve hizmet götürdüklerini belirterek, “Bu hizmeti Türkiye’de ilk kez biz yaptık. Bunu övünmek için söylemiyorum. Biz bu hizmeti yaparken reklamdan kaçınıyoruz. Bunun reklamı, övünmesi olmaz” dedi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen “42. Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sempozyumu” Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezinde Samsun Valisi Osman Kaymak’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Sempozyumda bir konuşma yapan Başkan Yılmaz bakıma muhtaç yaşlı ve hastalara evlerinde verilen sağlık ve destek hizmetlerinin önemine değinerek, “Bu hizmeti Türkiye’de ilk kez biz yaptık. Bunu övünmek için söylemiyorum. Biz bu hizmeti yaparken reklamdan kaçınıyoruz ve bu evlere giderken asla medya mensuplarını yanımızda götürmüyoruz. Bu işin övünmesi, reklamı olmaz. Çünkü o evlerde yaşayan insanların çocukları, yakınları var. Bu hizmet için sanki hastanın hiç kimsesi kalmamışta, ‘Belediyemi bakıyor bu insanlara’ diyen olur, yakınları incinir diye korkuyoruz” diye konuştu.

“Şahit olduğum olay beni derinden sarstı”

Başkan Yılmaz bu hizmeti 2006 yılında şehit olduğu ve kendisini derinden sarsan bir olaydan sonra hayata geçirdiklerini dile getirerek, “Yanlış hatırlamıyorsam 2006 yılıydı Rusya’da Büyükelçilikte Samsunlu bir genç bizimle çok ilgilendi, şehrinin belediye başkanı olduğum için bize Samsun’da yaşayan anne-babasından bahsetti. Öğretmen emeklisi bir annesi ve Özel İdareden emekli hasta yatalak bir babası olduğundan bahsetti. Sizin burada olduğunuzu telefonda söylediğimde bana ‘ne olursun başkanımıza bizden de bahset, dediler’ dedi. Baruthane Mahallesi’nde yedi yıldır omurilik felci olan babasından bahsetti. Öyle ki yüzüne bir sinek konsa onu dahi kovamayacak halde hiçbir uzvunu kullanamayacak durumda olduğunu söyledi. Samsun’a döndüğümde onları ziyarete gittim. Hanımefendi bana eşinin durumunu anlattı, hiçbir şekilde konuşamayan kımıldayamayan yıllardır bu şekilde yatan eşine bakmanın zorluklarından bahsetti. ‘Başkanım sizden bir şey rica ediyorum, inanın hiçbir şey zor gelmiyor ama biz eşimi bir sedyeye koyup apartmanın merdivenlerinden çevire çevire aşağıya indiriyoruz. Her zaman ambulans bulamıyoruz, istiyoruz bazen gelmiyor ve biz taksi çağırmak zorunda kalıyoruz’ dedi. ‘Yalnız taksiye bindirirken zorlanıyoruz zaten omurilik felci olan eşimi incitiyoruz diye endişe ediyorum’ dedi. ‘Başkanım acaba böyle hastaları bulunduğu kattan hiç incitmeden alacak asansörlü bir araç yok mudur’ dedi. Biz inşaat malzemeleri için bile bir vinç ya da asansör kullanırken bir insanın bu şekilde incinmesine nasıl gönlüm razı olabilir dedim ve hemen Samsun’da böyle bakıma muhtaç insanları tespit ederek bir envanter çıkaralım, ihtiyaçları belirleyelim ve hemen bu işe başlayalım dedim” şeklinde konuştu.

“Büyük sevap”

Bugün bu şekilde bakıma muhtaç 3 bin 500 eve gittiklerini kaydeden Başkan Yılmaz şöyle devam etti: “Samsun merkezdeki 4 ilçenin dışında 8 ilçede de bu hizmeti gerçekleştiriyoruz. Biz bu hizmet için 4 milyon lira harcıyoruz. Bir duvar yıkılsa onu tamir etmek için bile biz bu parayı harcıyoruz zaten. Yani şunu söylemek istiyorum 3 bin 500 bakıma muhtaç insana bu hizmet için harcadığımız bu para hiçbir şey değil. Arkadaşlar böyle binlerce ev var. Bazı işler var ki ihmal ettiğimizi ve geciktirdiğimizi düşündüğüm bu işlerde sevgi ve özveriyle hareket etmemiz lazım. Benim bu sağlık hizmeti dediğim bu işlerde sevgi ve özveri olmazsa, bu yaptığımız işin hayrını ve duasını bekleyerek yaparsak, sanırım bu işten aldığımız sevaptan daha büyük bir sevap olmaz sanıyorum. Yani bu hizmetler insan hayatında çok önemli bir yer tutuyor.”

İntihar vakaları için özel birim

Son zamanlarda başka bir ihtiyacı daha hisseder hale geldiklerini ifade eden Başkan Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “İntihar vakalarıyla karşılaşıyoruz. Bunu sayın valimizle ve il emniyet müdürümüzle, sosyal hizmet uzmanlarımızla konuşuyoruz. Son yıllarda çok enteresan olaylarla karşılaşıyoruz. Bu kredi kartı kullanımı ve oyunları gibi konularla aşırı borçlanarak ve sonrasında tefecilere bulaşıp bu baskılara dayanamayıp intihar edenler var. Bu konuyla ilgili çok iyi psikiyatrist, çok iyi sosyal hizmetler uzmanı, çok iyi güvenlik uzmanları, çok iyi eğitmenleri de içinde barındıran bir birim kurarak bu hizmeti de yapacağız inşallah Büyükşehir Belediyesi olarak.”

Konuşmaların sonunda ihtiyacı olan bazı vatandaşlara tekerlekli sandalye hediye edilirken, yapılan hizmetlere katkısı bulunan özel sağlık kuruluşlarına da teşekkür plaketi verildi.

Sempozyuma ayrıca AK parti İl Başkanı Muharrem Göksel, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, ilgili kurumların müdürleri, çalışanları ve vatandaşlar katıldı.