Giresun merkezde Doğu ve Güneydoğu illerinden gelecek mevsimlik fındık işçilerine yönelik yapılan geçici konaklama merkezinde incelemelerde bulunan Vali Harun Sarıfakıoğulları, sorunsuz huzurlu bir hasat dönemi geçirilmesi için her türlü çalışmanın yapıldığını açıkladı.

Amaçları çalışmak, ekmek parası kazanmak olanlara insanca yaşamalarını sağlamanın görevleri olduğunu da ifade eden Vali Sarıfakıoğulları “Bu konuda mevsimlik fındık işçilerimiz için insanca yaşayabilecekleri geçici konaklama alanları oluşturduk.. Bu geçici konaklama alanlarında yatakhaneler, tuvaletler, duşlar, televizyon odaları, çocuk oyun alanları mevcuttur. Dolayısıyla her türlü altyapısıyla örnek olacak bir tesisleşme yaptık ve hazır hale getirdik. Burada çocukların eğitimi, koruyucu sağlık hizmetleri de ihmal edilmeyecektir” ifadelerini kullandı.

“Giresun’a 10 bin tarım işçisi bekliyoruz”

Farklı propaganda amaçlı fındık işçileri arasına katılanlara yönelik de sıkı tedbirler alındığını ifade eden Vali Sarıfakıoğulları “Geçici konaklama merkezimiz 3 bin kişiye hizmet verecek ama ilimiz geneline yaklaşık 10 bin civarında tarım işçisi bekliyoruz. Hiçbir farklı teşebbüse meydan vermemek için gerekli tedbirleri aldık. Ancak kimlik bildirme kanununa göre her gelen tarım işçisi kimliklerini emniyete ya da jandarmaya bildirmeleri gerekir. Bu konuda muhtarlarımıza ve işverenlere de sorumluluk düşmektedir. Muhtarlar ve işverenler de sorumluluk bölgelerine göre jandarma ya da emniyete kimlik bildirimde bulunmalıdırlar. Bu onların yükümlülükleridir. Bizler de bu konuda gerekli tebligatı kendilerine yaptık" diye konuştu.

“Çocuk işçiliğine fırsat vermeyeceğiz”

Çocuk işçiliğine yönelik de uyarılarda bulunan Vali Sarıfakıoğulları "Çocuk işçiliğine asla müsaade etmeyeceklerini söyledi. Vali Sarıfakıoğulları “16 yaşından küçüklerin çalıştırılmasına müsaade edilmeyecek. Anne ve babaları çalışırken yalnız kalan çocuklar için eğitim ve sosyal etkinlikler düzenlenecektir. Bu konuda çocuk işçi çalıştırma yasağını istismar edenlere yönelik de gerekli önlemlerimizi almış bulunmaktayız. Çocukların yeri aileleriyle birlikte çalışmak değil, parklardır, eğlencedir. Çocuklar çocukluğunu yaşayabilmelidir. Çocukların üzerinden ne aileleri ne de işverenler para kazanmamalıdır. Buna fırsat vermeyeceğiz” dedi.