Adana’da 24 yıl önce hamileyken geçirdiği beyin ameliyatı sonucu görme engelli olunca kocası tarafından terk edilen ve ikinci kez evlenen 1 çocuk annesi kadının, adres değişikliği nedeniyle maaşı kesildi. Kendisi gibi görme engelli olan eşiyle mağdur olan kadın, yetkililerden maaşının tekrar bağlanmasıyla ilgili yardım bekliyor.
Sakine Güler (45), 25 yıl önce Ali Dağ (45) ile evlendi. Evlendikten kısa bir süre sonra sürekli baş ağrısı şikayeti oldu. Bir süre sonra bu ağrılar ilerleyince Güler hastaneye başvurdu. Yapılan muayenelerde Güler’in beyninde tümör olduğu belirlenerek ameliyat olması gerektiği söylendi. Güler doktorların tavsiyesine uyarak ameliyat oldu. Ameliyat sonrasında Güler görme yeteneğini kaybetti. Ameliyattan hemen sonra da hamile olduğunu öğrendi. Doktorların "çocuk engelli olur, çok narkoz aldı, doğumu sonlandıralım" uyarılarına dikkate almayarak bebeğini dünyaya getirme kararı aldı. Bu sırada eşi Ali Dağ, iddiaya göre eşine, "Sen artık benim işime yaramazsın sen kör oldun" diyerek onu terk etti. Buna rağmen Güler, annesi Medine Güler’in yanına yerleşerek bebeğini dünyaya getirdi. Görme engelli olmasına rağmen Sercan (24) ismini verdiği oğlunu büyüttü. Bu arada, görme engelli olduğu için devlete başvuru yaparak 3 aydan 3 aya engelli maaşı almaya başladı. Güler, oğlunu büyüterek çalışması için Hollanda’ya gönderdi. Bu sırada annesi Medine Güler ise hayatını kaybetti. Güler, annesinin hayatını kaybetmesi oğlunun da gurbete gitmesiyle yapayalnız kaldı. Güler, engelli rehabilitasyon merkezine giderken 23 yaşında göz tansiyonu nedeniyle görme engelli olan Sezgin Özsolak (35) ile tanıştı. Güler, Özsolak ile anlaştığı için yalnızlığına onunla evlenerek son vermek istedi. Bir süre sonra Özsolak ile evlendi. Güler evlenince annesiyle birlikte yaşadığı yerden taşındı. Bir süre sonra ise engelli maaşını çekmek için postaneye gittiğinde maaşının yatmadığını öğrendi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gidip sorduğunda ise adres değişikliği nedeniyle maaşının kesildiği bilgisine ulaştı. Güler’in kocası da maaşını çekmeye gittiğinde yatmadığını öğrendi. Sezgin Özsolak da vakfa gidip sorduğunda maaş almak için muhtaç olmadığının tespit edildiği bilgisine ulaştı. Yaklaşık 5 aydır hiç maaş alamayan görme engelli çift ekonomik olarak zor durumda olduklarını söyledi.
Çift TOKİ’nin ayda 100 lira taksitle verdiği evde oturuyor ancak onu ödeyecek bile durumları kalmadı. Çift yeniden maaş almak için vakfa başvuru yaptı. Şimdi maaşının bağlanacağı günü bekliyor.
Sakine Güler, hayatı boyunca hiç yüzünün gülmediğini belirterek, "Evlendikten kısa bir süre sonra beyin ameliyatı olunca kör oldum. Kör olunca kocam ben hamileyken bana ’sen artık benim işime yaramazsın sen körsün’ diyerek beni terk etti. Ben bebeğimi tek başıma dünyaya getirdim. Ona baktım büyüttüm ama kör olduğum için onun yüzünü hiç göremedim. Allah’a hep dua ettim bir kez gözüm açılsın oğlumun yüzünü göreyim diye ama olmadı" dedi.
Kocası terk ettikten sonra annesiyle yaşamaya başladığını, aldığı engelli maaşı ile geçindiğini ancak annesi ölünce hayatının yine karardığına dikkat çeken Güler, "Annem ölünce yalnızlığıma son vermek için görme engelli Sezgin ile evlendim. Onun evine taşındık. Bu kez de adres değişikliği nedeniyle engelli maaşım kesildi. Şimdi çok zor durumdayız. Devlet büyüklerinden yardım bekliyorum" diye konuştu.
Koca Özsolak ise eşiyle okulda tanıştığını, ikisi de yalnız olduğu için hayatlarını birleştirdiklerini belirterek, "Ben müzisyenim, saz, keman ve birçok müzik aletini çalabiliyorum. Ama iş yok. Ben de engelli maaşı alıyordum benim maaşı da kestiler. Vakfa gittim muhtaç olmadığım yönünde bilgi varmış o nedenle kesmişler. Her şey ortada nasıl muhtaç değilim. İkimizin de maaşı kesildi ortada kaldık" dedi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri ise engelli maaşlarının adres değişikliği olduğunda otomatik olarak kesildiğini, Özsolak’ın ise muhtaç olmadığına dair belgeler olduğunu, ancak çiftin maaşları almaları için yeniden başvuru aldıklarını, bu başvurunun en kısa sürede incelenip sonuçlanacağını, olumlu olması durumunda maaşlarının geriye dönük kısımlarının da yatacağı bilgisini verdi.