Hollanda’nın Rotterdam kentinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın kentte bulunduğu sırada saldırıya uğrayan Hüseyin Kurt, dün akşam getirildiği Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Yaşadıklarını anlatan Kurt, yorgun olduğunu söyleyerek, "Halkımızın, devletimizin ve doktorlarımızın sayesinde bu süreci de atlatacağız" dedi.

Hüseyin Kurt, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam’da bulunduğu sırada Hollanda polisinin saldırısına maruz kalmış, Hollanda polisinin üzerine salmış olduğu köpeklerin ısırması sonucu da çeşitli yerlerinden yaralanmıştı. Hüseyin Kurt, olayın ardından Hollanda’da tedavisinin yeterli görülmemesi üzerine devlet büyüklerinin istişareleri sonucu dün akşam İstanbul’a getirilmişti. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Hüseyin Kurt’un ilk tetkiklerinde Hollanda’daki hastanede ortaya çıkan yaralarının yanı sıra yeni yara ve kırıkları tespit edildi. Bugün hastanede basın mensuplarının karşısına çıkan ve soruları yanıtlayan Kurt, çok yorgun olduğunu belirterek Türkiye’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Yaşadığı olumsuz süreci anlatan Kurt, "Keyfim şuan yerinde. Burada olmaktan memnunum. Ağrılarım var, sızılarım var, yorgunum bu arada, bunu da belirtmek isterim. Kendimizi iyi hissetmeyi deniyoruz. Doktorlarımız bütün ilgiyi gösteriyorlar. Kendilerine teşekkür ederim. Buradan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün devlet büyüklerime teşekkür ediyorum. Çok iyi ilgileniyorlar. Hollanda’dan buraya gelme nedenlerinden bir tanesi sağlığım. Ailemle bir sakinleşmek için o ortamdan biraz uzaklaşmak için bu kararı aldık" dedi.

"Düşünmek bile beni acıtıyor"

Sağlık durumu hakkında da konuşan Kurt, "Fiziki olarak Allah’a şükür kritik bir şey yok. Ağrı sızı aşırı şekilde. Buna karşı ilaç tedavisi sürüyor. Psikolojik olarak çok ağır şekilde yorulduk. Büyük bir şey yaşadım orada. Düşünmek bile beni acıtıyor. Üstesinde geliriz inşallah. Halkımızın devletimizin doktorlarımızın desteği ile inşallah bunun da üstesinden geliriz" şeklinde konuştu.

Hollanda’da yapılan sağlık müdahalelerine de değinen Kurt, "Hollanda’daki hastane sürecim onlara göre gerekeni yaptılar. İlk müdahaleyi yaptılar, ağabeyim yanımdaydı. İlk aşamada araştırma yaptılar. Gereken şeyleri yaptılar ama unuttukları şeyler de oldu. Devletimizin farkı burada tekrar yani sağlık açısından yine ortaya çıktı. Hollanda’da bulamadıkları rahatsızlıkları burada bulabildiler. Hocama da teşekkür ediyorum. Şahsi endişelerim bunlardı. Burada gözükmek istememin nedeni de buydu. Örneğin boynumdaki kırığı 5 gün sonunda kendi talebimle buldurdum. Hastaneye dedim ki boynum da bir ağrı var ne olur bakın dedim. Bunun üzerine 5 gün sonunda tekrar bakıp tespit ettiler. Neredeyse yalvararak bunun üzerine bulundu boynumdaki kırık. Bu yüzden Türkiye’ye gelmeye karar verdim. Devletimiz de bana sahip çıkmış oldu bu arada. Ve belimde de bir kırık tespit edildi burada. Belki gelmeseydik bu da bulunamayacaktı. Geldiğim gerçekten iyi oldu. Çok yorgunum" ifadelerini kullandı.

Hollanda’da çifte standarda uğrayıp uğramadığı ile ilgili bir soruya Kurt, "Kesinlikle bana karşı böyle bir şey yapılmadı. İçimden belirli hisler geçti tabi. Acabalar geçti. Dünya’da bırakın Türk olmanın bir insanın orada bulunması bir vazifesidir. Çünkü bir bakan hanımı orada rehin almışlar. Tekrar bunu anlatıp yaşamak istemiyorum ama bu çok acı. Avrupa’da kadın hakları, demokrasi, ifade özgürlüğü gibi konular ön planda tutulan şeyler. Bu değerler üzerine yaşıyorlar. Ama o gece orada yaşadıklarım bambaşka bir hissiyat verdi. Yaşadıklarımı tekrar tekrar düşünmek beni gerçekten yordu. O yüzden ailemle birlikte bir istirahate çekilmek istiyorum" diye konuştu.

"Fiziksel travmayı birkaç haftada atlatabilir ama psikolojik travmayı uzun süre atlatamayabilir"

Fatih Sultan Mehmet Hastanesi Yöneticisi Doç Dr. Aytekin Kaymakçı ise Hüseyin Kurt’un geldiği esnadaki durumu ve sonrasında yapılan sağlık müdahaleleri ile ilgili bilgi verdi. Hüseyin Kurt’un Hollanda’da hastaneye bilinci kapalı olarak gittiğini, ancak ilk müdahalenin ardından evine gönderildiğini belirten Kaymakçı, "İlk gittiğinde beyinden bir film çekiliyor. Sol bacağında bir köpek ısırığına bağlı olarak yaraları var onlar temizleniyor ve evine gönderiliyor. Aradan 5 gün geçtikten sonra aşırı ağrılarından dolayı tekrar hastaneye gidiyor ve çekilen filmler sonucunda omurga kemiğinde kırık tespit ediliyor. Ağrı kesici veriliyor ve evine tekrar gönderiliyor. Dolayısı ile bu süreçte bir güvensizlik oluşuyor. Yapılan istişareler sonucunda dün akşam itibari ile hastanemize getirildi" dedi.

Hastaneye geldikten sonra yapılan müdahaleleri anlatan Kaymakçı, "Biz servisimize aldıktan sonra hastamız tüm uzmanlarımız tarafından gözden geçirildi. Gerekli kan tetkikleri ve filmler çekildikten sonra boyunda altıncı kemikte bir kırık tespit ettik. Hollanda’da tespit edilemeyeni biz hastanede yaptığımız tetkik sonucunda ortaya çıktı, bel kemiğinde ve bir omurga kemiğinde ayrıca bir kırık tespit ettik. Sol bacağında köpek ısırığı nedeniyle yaralar tespit edildi ve gerekli müdahaleler yapıldı. Şuanda genel durumu iyi. Hayati tehlikesi yok. Yalnız burada yaşamış olduğu fiziksel travmanın yanından çok ciddi psikolojik travma söz konusu. Fiziksel travma birkaç hafta içinde düzelebilir ama psikolojik travma uzun süre devam edebilir. Gerekli tıbbi desteği sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Hüseyin Kurt’un ağabeyi Aslıhan Kurt ise kardeşinin Türkiye’ye getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, devlet büyüklerine teşekkür etti.