Hz. Hüseyin’in 72 kişiyle birlikte Kerbela’da şehit edilişinin yıldönümü nedeniyle Iğdır’da aşura çadırı kuruldu.
Hz. Hüseyin ve beraberinde şehit olanları anmak amacıyla Zübeyde Hanım Bulvarı’nda ‘Kerbela’dan Bir Esinti’ adı altında çadır kuruldu. Kerbela’da yaşananları canlandıran ve o zamana ait sembolik materyallerle zenginleştirilen Kerbela sahnesi, Kerbela’da yaşananları anlatan kitap, CD, resim ve film gibi materyallerin de sergilendiği aşura çadırını her kesimden insan ziyaret ediyor.
Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman’ın da ziyaret ettiği çadırda konuşan Günışığı Derneği Başkan Vekili Hasan Yalçın, “Hz. Hüseyin’in şahadetinden çıkarılması gereken dersler vardır. İmam Hüseyin şahadetiyle yüzyıllar öncesinden kıyamete kadar; zulüm karşısında insanlara nasıl davranmaları gerektiğini, nelerden vazgeçilmesi gerektiğini çok net bir şekilde öğretmiştir. Aşurayı bu şekilde değerlendirmek gerekir. Bizler alimlerimizin camilerde yaptığı konuşmalarla aşurayı en doğru şekilde anlayarak bugüne gereken önemi vermeye çalışıyoruz. Aşura çadırı da bizimle beraber ilimizde yaşayan diğer kardeşlerimizi bilgilendirme misyonu icra etmektedir. Bundan memnunluk duymaktayız. Hz. Hüseyin’i insanlık önderi olarak da anlayabiliriz. Eğer bir yerde zulüm varsa, başkaldırmak zorundasınız. Hz Hüseyin de bir semboldür. Hürriyet ve özgür yaşamanın sembolüdür. Günümüzde Türkiye insanı ehl-i sünnet olsun, ehl-i şia olsun; Ehl-i Beyt’e yakınlığıyla biliniyor. Ülkemizde Muaviye ve Yezit isminde bir insana rastlamayız. Yani Ehl-i Beyt’e karşı Türkiye insanının bir sevgisi ve sempatisi var. Osmanlı’nın son zamanlarında da Ehl-i Beyt kültürü ile yoğrulmuş bir edebiyat, mersiye geleneği var ve İstanbul’da buna ev sahipliği yapmış. Şu anda aşura dediğimizde sadece Iğdır’da değil bütün Türkiye’de, insanımız Ehl-i Beyt’e karşı derin bir muhabbet besliyor. Milletimiz zaten tarih boyunca hep mazlumun yanında yer almıştır. Bir de işin içine girdiğimiz zaman zaten sevmememiz mümkün değil. Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin, Peygamber ocağında açan çiçeklerdir” dedi.
Günışığı Derneği Başkan Vekili Hasan Yalçın ile çadırda bir süre sohbet eden Vali Ahmet Turgay Alpman ise, "Bugün duygusal bir gün. Kerbela’da olan olayları dinledik, Iğdırlının yasına iştirak ediyoruz. Acımız ortaktır. Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hüseyin’e yapılan zulüm tüm insanlığı üzmekte ve yasa boğmaktadır" şeklinde konuştu.
Iğdır’da yaşayan yerli ve yabancı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği aşura çadırı, sabah erken saatlerden gecenin ilerleyen vakitlerine kadar açık tutuluyor.